Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åbo! Nu rullar Kustrock ditåt - vad bör spelas?

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 14:02.
Festivaaliyleisöä Ruisrockissa.
Bildtext Sannolikt en hel del Åbobor i den här svunna Ruisrockpubliken.
Bild: Arja Lento / Yle

Vad behöver resten av landet höra från Åbo med omnejd? Nu har du en gyllene chans att tipsa om bra musik från stan, musik som kanske inte vanligtvis hörs i Vega.

I serien Kustrock reser programledare Joakim Rundt kavat omkring längs vår gemensamma finlandssvenska kust för att under en hel kväll slå sig ner med lokala kännare, enbart spisa stadens musik och fundera på hur musikscenen på orten fungerar och mår. 

Jakobstad har reggae, Borgå har blues - vilken är månne Åbos musikaliska nisch? Återstår att se. Och DU kan nu hjälpa till här.

- Mitt kanske största personliga musikaliska minne från mina studieår i Åbo på 90-talet var att jag en dag, oskyldigt strosandes längs med Tavastgatan, såg en liten dekal på ett trafikljus. Dekalen gjorde reklam för ett lokalt band som hette Dead Joakim, minns Rundt med ett skönjbart stråk av gammal oro i blicken.

- Jag har senare googlat men kammat noll på band med det namnet. Kanske var det bara en kuslig hägring, avslutar han.

Kåren, Appelsiini och Imamin

Kåren är ju en faktor vars betydelse knappast kan överdrivas när det kommer till Åbos rockliv. Dynamo likaså. Appelsiini och Imamin Keinutuoli hade intressanta akter för jämnan precis som Panimo och TY-klubi och Logomo nuförtiden.

Suomen talvisota 1939-1940 sprang ur staden på 1960-talet med M A Numminen i spetsen. Boycott på 80-talet, The Crash och Pan Sonic på 90-talet och Sammal på 2010-talet.

En man sitter vid en dator.
Bildtext Kustrock:s programledare Joakim Rundt synar bistert Sammals logo i detalj.
Bild: Svenska Yle / Joakim Rundt

Vad mera har Åbo med omnejd hämtat åt musikvärlden? Vad borde Yle Vegas lyssnare få höra som är bra åborockenroll?

- Åbo - med omnejd bör understrykas, tillägger Rundt som nu ställt sig vid en jordglob. Pargas räknas med i Kustrock: Åbo också. Liksom Nådendal. I de här tiderna gäller det att ha ett stort hjärta, säger Rundt med en röst som spricker.

Tipsa om skivor eller fast bara demoinspelningar

Så tipsa nu om bra lokal musik från Åbo med omnejd! Enda kravet är att det ska vara musik från 1980-talet och framåt och gärna sån musik som Yle Vega inte spelar dagligen. Det kan vara utgiven musik eller så en demo du sitter på med fina aurastänkta tongångar på.

Du kan höra av dig direkt i kommentarsfältet här under eller så mejlar du Joakim Rundt på joakim.rundt@yle.fi.

Kustrock: Åbo hör du i Yle Vega onsdagen 27 maj klockan 17:30.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln