Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Älgkött fick Astrid Uhrenholdt Jacobsen att tänka om för sju år sedan – nu slår läkaryrket högre och därför är längdåkningskarriären över

Från 2020
Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Bildtext Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Bild: Kimmo Brandt/EPA

Det norska skidlandslaget tappar en viktig kugge. Astrid Uhrenholdt Jacobsen väljer att lägga skidorna på hyllan och går över till en civil karriär. Jag har fler drömmar för mitt liv inom sjukvården än som längdskidåkare, säger hon till NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vid sidan av sin karriär som åkare på toppnivå studerat till läkare. Hon har ett år kvar på sina studier och väljer nu att viga all sin tid åt den kommande civila karriären.

I dag gick hon ut med beskedet att karriären som längdskidåkare är över.

– Jag har fler drömmar för mitt liv inom sjukvården än som längdskidåkare så jag måste sätta punkt för den delen, säger Jacobsen till NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde 16 säsonger i världscupen och hennes sista tävling blev tremilen på hemmaplan i Holmenkollen i mars.

Redan då hade hon i stort sett bestämt att karriären skulle vara över, men beslutet har mognat än mer under de senaste veckorna då hon gjort sin läkarpraktik.

– Det är svårt att sätta fingret på en orsak men i det stora hela kan man säga att jag är lite för mätt för att få ut något konstruktivt av att åka en säsong till, säger hon.

Björgen, Haga, Jacobsen och Flugstad Östberg visar upp sina OS-medaljer i stafett.
Bildtext Jacobsen (andra från höger) vann elva mästerskapsmedaljer under sin karriär.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sensationell VM-vinnare som tänkte sluta redan 2013

Jacobsen slog igenom med dunder och brak vintern 2006–07 då hon som junior tog VM-guld i sprint och slutade tvåa i den totala världscupen.

Totalt vann hon ett OS-guld och tio VM-medaljer under sin långa karriär. I världscupen blev det sex segrar och sammanlagt 43 pallplaceringar.

– Att ta medaljer och prestera bra har varit kul men samtidigt tror jag att det är en av de saker jag skulle byta bort först. Det som jag är mest stolt över är att jag har hållit mig till mina värderingar under alla år på toppnivå, säger hon.

Egentligen kunde karriären ha varit över redan 2013 men tremilen i de norska mästerskapet fick Jacobsen att tänka om.

– Det fanns ett spurtpris vid 15 km som var älgkött och jag tänkte att det måste jag försöka ta. Så vann jag hela loppet som var 30 km klassiskt som jag aldrig hade bemästrat förr. Det var så roligt och så tänkte jag att det är OS nästa år, kanske jag satsar ett år till, säger hon.

Diskussion om artikeln