Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya besked från regeringen: Evenemang för fler än 500 personer förbjuds i juni och juli

Från 2020
Uppdaterad 22.04.2020 22:52.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Sommarens begränsningar på grund av coronasmittan blev huvudtema när statsminister Sanna Marin höll presskonferens på onsdag kväll. Valborg och första maj ska man inte fira i större grupper trots att solen värmer.

Enligt Sanna Marin ger beskedet om sommarens förbjudna storevenemang den information som behövs för publik och arrangörer.

Men hon hänvisade till försäkringsersättningar när hon fick frågan om hur arrangörerna kan kompenseras för sina förluster.

Festivalarrangörer kan söka samma stöd som andra företag från Business Finland, var ett annat förslag.

Regeringen återkommer senare?

Mötesgränsen för max tio personer är i kraft till mitten av maj.
Restriktionerna för offentliga evenemang med över 500 personer fortsätter alltså gälla till slutet av juli, men förbudet kan mycket väl gå in på hösten.

Regionförvaltningsverken kan förbjuda offentliga tillställningar för högst en månad åt gången. När det gäller tillställningar som ordnas i slutet av sommaren och i början av hösten görs bedömningen senast i början av juni, enligt ett pressmeddelande från statsrådet.

Det var inte mycket innehåll på presskonferensen. I synnerhet inte med tanke på att regeringen hade suttit samlad hela dagen. Man ville också informera riksdagsgrupperna innan pressen och folket fick dagens uppdatering.

Senare denna vecka återkommer regeringen till granskningen av de kritiserade företagsstöden och kompensationen till hotell- och restaurangföretagare.

Nu väntar alla på exitstrategin

Sanna Marin ville inte säga något om lättade restriktioner.

Den så kallade Hetemäkiarbetsgruppen kommer med förslag till en exitstrategi den första maj och regeringen tar ställning den 3 maj. Då avgörs till exempel den fortsatta skolgången, där synpunkterna verkar vara många.

– Finland har lyckats ganska bra, vi kan gradvis och kontrollerat gå från omfattande restriktioner till effektiverad kontroll av epidemin. Regeringen vill fortsätta effektivera testandet och smittspårningen.

Statsministerns budskap var ändå att alla restriktioner inte lyfts, läget är fortfarande allvarligt. Hon talade också om en uppdaterad hybridstrategi för att stävja epidemin.

“Förlängda restriktioner en svår nöt för regeringen”

Kanske var presskonferensen och luddigheten ett sätt för regeringen att bemöta att det har hänt mer i andra länder.

Man har släppt på restriktionerna i många nordiska grannländer, konstaterade professor Åsa von Schoultz efter presskonferensen.

Statsministern talar nu om individuella strategier, nu prövas var människors toleransnivå ligger för restriktioner. Det blir en svår nöt för regeringen, enligt experterna. Ute i världen debatteras detta med frihet igen – och det kommer nu också till oss.

– Följderna av coronaepidemin har varit smärtsamma inom familjer, ekonomiskt för företag och privatpersoner – och dödsfallen relativt få, konstaterade professor Åsa von Schoultz i Svenska Yles webbsändning.

Vi kanske har varit för framgångsrika i Finland med att kontrollera smittan? Nu vill folk inte längre acceptera begränsningarna i rörelsefriheten.

Sverige är eventuellt ett avskräckande exempel, men finländarna kanske nu vill lätta på trycket, säger professor Åsa von Schoultz. Politiskt finns det också mer tryck än tidigare, det kan också vara orsaken till dagens information i riksdagen.

Henriksson: "Dags för exit"

Det är dags att gå över till nästa steg, en kontrollerad och ansvarsfull exit skriver justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på twitter. En eventuell skolöppning avgörs inom april.

Vi sände statsministerns presskonferens med svensk simultantolkning. Du kan se sändningen genom att klicka på huvudbilden i artikeln.

Vill du se den finska versionen utan simultantolkning klickar du här.

Svenska Yles Bengt Östling skrev också en liveblogg:

Diskussion om artikeln