Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sällskapet – en ny kulturpodd med samhällsperspektiv

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 12:32.
gruppbild på alla som medverkar i kulturpodden Sällskapet
Bildtext Sällskapet består av Elmer Bäck, Andrea Reuter, Peter Al Fakir, Ellen Strömberg, Tuuli Heinonen, Maria "Biffen" Ahonen, Kasper Strömman, Petra Laiti, Kia Svaetichin.
Bild: Eva Lingon

När stora delar av kulturbranschen står stilla går Svenska Yle Kultur mot strömmen och presenterar stolt Sällskapet – en kulturpodd med samhällsperspektiv.

Sällskapet är en ny podcast som vill bredda och berika det kulturella samtalet i Svenskfinland. Svenska Yles kulturredaktör Kia Svaetichin leder podden och med sig har hon en bred skara kulturpersonligheter från fältet.

– Vi vill erbjuda ett överraskande, analytiskt och roligt samtal. Att skapa diskussion och analysera samtiden ska vara kärnan i podden, säger Kia Svaetichin.

– Det bästa jag vet är att utmana andras och mina egna tankegångar, något som garanterat kommer att ske i diskussion med de här smarta och intressanta personerna från kulturfältet.

Varje vecka samtalar Kia Svaetichin och en person från Sällskapet.

Portätt av Kia Svaetichin
Bildtext Kia Svaetichin leder samtalet i den nya kulturpodden Sällskapet.
Bild: Tage Rönnqvist / Eva Lingon

SÄLLSKAPET BESTÅR AV:

Andrea Reuter - filmproducent, arbetar med postproduktionen av Tove, långfilmen om Tove Jansson. Älskar vinterbad, naturvin och främre Berghäll.

Kasper Strömman - podcastveteran samt rolig på Instagram. Han anser själv sig ha lanserat podcasterna i Finland med sin finskspråkiga podcast Kasper & Mikko – Suomen suosituin podcast. Årets grafiker 2013.

Elmer Bäck - skådespelare, senast aktuell i Sinivalas på Kansallisteatteri, medlem av den kultförklarade teatergruppen Nya Rampen och internationellt känd för sin roll som Sergei Eisenstein i regi av Peter Greenaway.

Ellen Strömberg - enligt egen utsago lat och självgod författare, bloggare och österbottnisk lokalpatriot.

Petra Laiti - är same, aktivist och kolumnist. Hon är aktiv och synlig i sociala medier och hon hoppas kunna synliggöra samerna mer och göra deras röst hörd i samhällsdialogen. Petra Laiti är inrikesminister Maria Ohisalos politiska assistent.

Peter Al Fakir - är en svensk journalist som enligt sig själv är ganska ointressant men ändå finns med som lös karaktär i minst två finlandssvenska romaner. Peter är också stolt ägare av en traktorgrävare och älskar att bunkra mat.

Maria Ahonen
- är grafiker och DJ. Biffen som hon kallas har gjort de flesta skivomslag till våra största inhemska popartister. Hon har ständigt en identitetskris och har precis flyttat hem till Lovisa och bor nu i en liten stuga på landet med sina tre katter.

Tuuli Heinonen - livsnjutare i första hand, skådespelare i andra hand. Stod senast på scen i Får jag vara med? på Dramaten i Stockholm.

Sällskapet publicerar nya avsnitt varje torsdag med start 23.4.2020. Du hittar podden på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan