Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP: Irakiern som nekades asyl och mördades kan vara vid liv

Från 2020
Ali i Finland.
Bildtext Mannens tragiska fall blev känt som fallet Ali. Nu misstänker Centralkriminalpolisen att han trots allt är vid liv.

I november 2019 prickade Europeiska människorättsdomstolen Finland för att ha avvisat en irakier, som mördades strax efter att han återvänt till Bagdad. Nu misstänker Centralkriminalpolisen att domstolens domslut ha baserat sig på falska dokument och att den irakiska mannen fortfarande är vid liv.

Domslutet mot Finland uppmärksammades stort i slutet av 2019, och ledde till att Finland avbröt avvisningar till Irak. Enligt Europeiska människorättsdomstolen hade Finland brutit mot artikel två och tre i europeiska människorättskonventionen, det vill säga punkterna som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.

Enligt domstolen hade finska myndigheter inte tagit hänsyn till mannens redogörelser över attacker han och hans familj hade utsatts för innan han reste till Finland. Mannen nekades asyl i Finland och tre veckor efter han hade återvänt till Irak mördades han.

Nu uppger ändå Centralkriminalpolisen att den inlett en förundersökning om misstänkt grovt bedrägeri och grov förfalskning. CKP misstänker att den fällande domen mot Finland har baserat sig på förfalskade dokument och att irakiern ifråga fortfarande skulle vara vid liv.

CKP har samarbetat med myndigheter i Irak. Flera personer har förhörts och en person är gripen.

Diskussion om artikeln