Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ramadan i coronatider oroar i Indonesien – i Malaysia är stämningarna uppgivna

Från 2020
Ramadanbasar i Malaysia.
Bildtext De så kallade ramadanbasarerna är populära också bland malaysier som inte är muslimer. Alla är besvikna på att de nu är förbjudna.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Ramadan brukar innebära stora folksamlingar och många resor inom Indonesien och Malaysia. På grund av coronapandemin ska det här undvikas i år, men frågan är om det lyckas.

För första gången ser musikern Imran Hilmy inte fram emot muslimernas fastemånad ramadan.

För honom har månaden alltid varit årets höjdpunkt, en tid då han har kunnat ägna sig åt andliga frågor och umgås med släktingar och vänner.

- Nu har allt förändrats på grund av coronaviruset. Vi får inte samlas i moskéerna och vi kan inte heller ta emot gäster i våra hem, beklagar Imran i telefonen.

Imran Hilmy spelar det sydostasiatiska instrumentet angklung.
Bildtext Imran Hilmy spelar det sydostasiatiska instrumentet angklung. Fotot är taget när det ännu var tillåtet att uppträda.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Imran tillägger att han också tycker synd om sin ensamstående mor. Vanligen har hon ägnat flera veckor åt att förbereda middagar som har intagits efter solnedgången för att bryta dagens fasta.

- Hon tillreder läckerheter som äts bara under ramadan. En hel del människor brukar njuta av maten på kvällarna, men den här gången måste hon fira fastemånaden på egen hand, berättar Imran som bor i Malaysias näst största stad Georgetown långt ifrån orten där mamman lever.

Förbjudna bönestunder, inga basarer

Drygt 60 procent av det mångkulturella Malaysias invånare är muslimer. De flesta av dem är nu liksom Imran besvikna på att de inte kan fira ramadan på samma sätt som vanligt.

I Malaysia och i världens mest folkrika huvudsakligen muslimska land, Indonesien, inleds ramadan i dag på kvällen. Den första egentliga fastedagen infaller i morgon.

Stränga regler för att hindra att coronaviruset sprider sig har varit i kraft i Malaysia i mer än en månad.

Också alla religiösa sammankomster är förbjudna, så det får inte ordnas några bönestunder i moskéerna heller under ramadan.

Regeringen har likaså förbjudit de oerhört populära så kallade ramadanbasarerna. Till dem brukar muslimerna flockas i stora skaror för att köpa speciella maträtter som de äter när de bryter dagens fasta.

- Regeringen fattade rätt beslut. Alla malaysier förstår ändå inte hur farligt viruset är, så jag hoppas att de inte trotsar förbuden under ramadan, kommenterar Imran.

Lyckade regler, effektiv avskräckning

Malaysia var länge det land i Sydostasien där flest människor hade smittats av viruset.

Tack vare virusreglerna har antalet nya fall minskat kraftigt och det anses vara möjligt att regeringen börjar luckra upp begränsningarna i maj.

Till dess får bara arbetsplatser som kategoriseras som strategiskt viktiga fortsätta att fungera.

Livsmedelsaffärerna och apoteken är öppna, men endast en person per hushåll har rätt att lämna hemmet för att köpa mat eller medicin.

Avdelning med endast dadlar i en malaysisk butik inför ramadan.
Bildtext Dadlar är en central ingrediens i malaysiernas diet under ramadan. I livsmedelsaffärerna finns det speciella avdelningar bara för dadlar.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Det är inte tillåtet att motionera utanför hemmet. Alla skolor, universitet och idrottsanläggningar är stängda.

Militären har kallats in för att hjälpa polisen att se till att folk inte bryter mot reglerna. De som åker fast blir bötfällda och de kan till och med bli åtalade.

Farlig folkvandring, velig ledning

I Indonesien har man inte infört lika strikta regler för att bekämpa viruset som i grannlandet Malaysia. Många indonesier befarar därför att viruset sprider sig över hela landet i samband med ramadan.

En massa stadsbor brukar förflytta sig till sina hembyar för att fira avslutningen av ramadan med sina familjer och släktingar.

I fjol deltog 20 miljoner människor i den här årliga folkvandringen som på indonesiska går under namnet mudik.

Presidenten Joko Widodo meddelade på tisdagen att folkvandringen är förbjuden i år.

Folksamling under ramadan i Malaysia.
Bildtext Under ramadan flockas klart fler människor till moskéerna än vanligt. Därför är bönestunderna nu förbjudna i Malaysia.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Minst två miljoner indonesier uppskattas ändå redan ha lämnat storstäderna och otaliga andra antas göra det innan förbudet träder i kraft.

Forskare varnade redan för nästan en månad sedan för att minst en miljon indonesier smittas av viruset ifall folkvandringen inte stoppas.

Widodo anklagas nu för att ha väntat alltför länge innan han tog varningen i beaktande.

Missvisande siffror, obefintlig testning

Enligt officiell statistik har bara 7 400 av de 260 miljoner indonesierna hittills smittats av viruset. Drygt 630 av dem har dött.

De låga siffrorna anses återspegla det faktum att endast en bråkdel av invånarna har testats för viruset.

Största delen av de få testerna har utförts i den jättelika huvudstaden Jakarta där de flesta av de nedsmittade följaktligen har påträffats.

Ifrågasatta prioriteringar i Indonesien

Under de senaste decennierna har miljontals människor flyttat till Jakarta från alla delar av det vidsträckta landet som består av ungefär 17 000 öar. I de här migranternas hemtrakter är hälsovården i regel outvecklad.

När en del migranter nu i samband med folkvandringen mudik väntas hämta med sig viruset från Jakarta till hembyarna blir de lokala sjukhusen och klinikerna oundvikligen snabbt överbelastade.

Till saken hör att befolkningen i byarna i genomsnitt är äldre och därmed mer utsatt för viruset än i städerna.