Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Föräldrar ringer och säger hoppas, hoppas, hoppas" - osäkert läge för sommarens lägerverksamheter

Från 2020
Två barn i simkläder leker i en sjö
Bildtext Lägren är viktiga för många barn.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Hela våren har föräldrarna fått ta ett stort ansvar för sina barn då skolorna varit stängda. Sommarläger skulle säkert vara ett välkommet avbrott i vardagen både för stora och små.

Svenska Yle kontaktade flera lägerarrangörer för att höra hur de resonerar i nuläget och många inväntar beskedet från regeringen som ska ges den tredje maj.

Clara Bergströms inkorg och telefon plingar stup i kvarten. Osäkerheten kring sommarens 4-H läger är stor.

- Det är svårt att kommentera det här över huvud taget just nu, allt är så kaotiskt. Vi har åtminstone senarelagt lägret "Matskolan". Men när det gäller vårt stora och väldigt populära djurläger ser det inte ut att gå att flytta på, säger Bergström som är verksamhetsledare för 4-H på Kimitoön.

Så här ser den förrymda geten ut.
Bildtext På lägret Djurkul får barnen bekanta sig med många olika djur vid Brusaby.
Bild: Bock´s

Platserna till lägret "Djurkul" som ordnas i samarbete med Brusaby i Kimito brukar fyllas snabbt. I fjol deltog runt 90 barn, i år hade man tänkt minska deltagarantalet till 60.

- Grovplaneringen för lägret är klar sedan länge men nu borde jag detaljplanera och det går inte så som det ser ut nu. Om lägret blir av har jag hamnat på efterkälken med planeringsarbetet så det är många bollar i luften nu, säger Bergström.

Lägret Wild Camp på Brännskär i Nagu har plats för 30 barn och arrangörerna har funderat på att minska grupperna på grund av coronaläget.

- Men med bara 15 barn blir det knappast ekonomiskt lönsamt. Senarelägger vi lägren så krockar det i stället med sommarsäsongen och gästhamnsverksamheten, säger lägerkoordinator Sara Söderlund.

Väntar på regeringens beslut

En viktig instans för många barnfamiljer i Helsingfors med omnejd är Barnavårdsföreningens läger. De ordnar både övernattningsläger och dagsläger.

Organisationschefen Petra Willamo understryker att man jobbar på att hitta lösningar så att det går att ordna någon form av verksamhet även om restriktionerna skulle fortsätta efter maj månad.

Beroende på budskapet från myndigheterna anpassar man aktiviteterna så att det ska vara så tryggt som möjligt för de unga, till exempel genom att dela upp barnen i mindre grupper och hålla verksamheten utomhus.

Två unga pojkar sitter i soffa och tittar på varsin pekskärm
Bildtext Utan läger kanske barnen parkerar sig framför skärmarna ännu mer.
Bild: All rights Reserved © Corepics 2015

Folkhälsan på Åland vill också vara optimistiska.

- Jag fortsätter planeringen som vanligt men jag funderar hela tiden på att ha en plan B till de olika lägren, säger Joakim Svensson, koordinator för barn- och ungdomsverksamheten på Åland.

Folkhälsan ordnar också läger i Hangö som sammanlagt lockade 400 barn förra året.

- Föräldrar ringer till mig och säger "hoppas, hoppas, hoppas det blir av". Vissa barn har väntat sedan vintern på att få komma till Breidablick, säger Susanna Stenman som är enhetschef för lägerverksamheten på Breidablick.

- Jag tror att föräldrarna och barnen skulle må jätte bra av att vi skulle kunna ordna lägren. Vi har också nya säkerhetsplaner med tanke på tryggheten, men först måste det förstås komma grönt ljus från regeringen, säger Stenman.

Diskussion om artikeln