Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Alma Pöysti har gått från att vara ett muminmarinerat barn till att spela Tove Jansson på bioduken

Från 2020
Alma Pöysti Daniel Olin -ohjelman vieraana.
Bildtext Skådespelaren Alma Pöysti gästar Daniel Olin i veckans avsnitt.
Bild: Tiina Jutila / Yle

I likhet med många andra växte skådespelaren Alma Pöysti upp med Tove Janssons illustrationer och berättelser. Skillnaden var att hon växte upp med Tove Jansson som gäst kring familjens middagsbord.

Som frilansande skådespelare skiljer sig Alma Pöystis vardag i coronatider inte mycket från hur den annars ser ut.

- I min egen tillvaro som frilans är jag van vid att inte ha några rutiner och att snabbt vara tvungen att anpassa mig till förändringar, säger hon.

Ovissheten inför framtiden inom skådespelarbranschen är mera regel än undantag, men i dessa tider är ovissheten mera påtaglig än vanligt.

- Det är ju en katastrof för min bransch på många sätt.

Där andra branscher har kunnat hitta nya arbetssätt har teatern som konstform inte samma förutsättningar.

De virala förändringar som vi har sett mycket av under den senaste tiden har varit särskilt svåra för teatrar att ta till sig.

- Samtidigt är det ju helt fantastiskt att världens alla möjliga föreställningar går att se på nätet, säger hon syftar på många teatrars paniklösningar att streama teaterföreställningar och fortsätter:

- För mig personligen stärker det här känslan av att teater är en delad konstform i ett rum där levande människor tittar på andra levande människor. Det går inte att byta ut. Hela teaterns livsnerv handlar om det sociala mötet.

Alma Pöysti i Körsbärsträdgården, 2009.
Bildtext Teater har sen barndomen varit en del av Alma Pöystis liv.
Bild: Valtteri Kantanen

För Pöystis del har det varit tursamt att hon för tillfället jobbar med annat än teater.

Som ljudboksläsare har hon kunnat jobba på som vanligt och som huvudrollsinnehavare i den kommande filmen om Tove Jansson kunde inspelningarna avslutas som planerat.

Från teaterscenen till vita duken

Det är inte första gången som Pöysti lämnar teaterscenen för andra produktioner. Under åren har man kunnat se henne i en rad filmer och tv-serier.

Det är inte heller första gången som Pöysti personifierar Tove Jansson. För tre år sen hade hon rollen som den unga Tove Jansson när pjäsen TOVE gick på Svenska Teatern.

Tove Näytelmän kenraali 3.2.2017
Bildtext Alma Pöysti börjar vid det här laget vara varm i Tove Janssons kläder och bland mumintroll. Här spelar hon författaren och konstnären på Svenska Teatern 2017.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Med andra ord har hon redan gjort ett grundligt researcharbete som fanns kvar i minnet.

- Jag var glad över att jag redan hade gjort researchen ett varv så nu kunde jag fördjupa mig.

Trots att det var mycket hon visste om Tove Jansson sen tidigare, fanns det mycket nytt hon fick lära sig inför filminspelningarna. Bland annat att måla, teckna och skriva med gammaldags bläckpenna.

- Handstilen är nästan det svåraste. Toves handstil är så perfekt balanserad och rak att det är helt hisnande.

Hon medger att det inte är hon som ritat alla mumintroll som kommer att synas i filmen, utan hon kommer att ha grafikern Sandra Wahlbeck som stand in för vissa scener. Det är också Wahlbeck som gjort alla illustrationer som syns i filmen.

- Det ska vara en magisk switch så att publiken inte märker något.

För att publiken inte ska märka något förutsätts det att Pöysti också kan teckna, något som hon ändå inte verkar ha lidit av.

- Jag har tecknat mumintroll och mumrikar så in i attan, säger hon med ett stort skratt.

De ständigt närvarande mumintrollen

Trots att den kommande filmen om Tove Jansson fokuserar på åren innan hon blev känd för sin berättelser om mumintrollen, så är de små trollen ändå omöjliga att undvika.

Vid det här laget börjar Tove Jansson och hennes mumintroll vara ett bekant inslag i Pöystis liv. Inte bara har hon spelat Tove Jansson på teaterscenen och gjort Snorkfrökens röst i den animerade filmen om muminfamiljen på Rivieran från 2014.

Skådespelarparet Pöysti och Ulfsson 1966.
Bildtext Farföräldrarna Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson var båda prisbelönta skådespelare.
Bild: Yle

Hennes farmor och farfar, skådespelarna Birgitta Ulfsson och Lasse Pöysti, var dessutom vänner med Tove Jansson.

Familjen Pöysti har därför inte bara haft Tove Janssons böcker hemma hos sig, utan även fått besök av författaren i sällskap av Tuulikki Pietilä.

- Jag var nog ett muminmarinerat litet barn, skrattar hon.

Alma Pöysti om sin egen koppling till Tove Jansson - Spela upp på Arenan

Minnena från när Tove Jansson var hemma hos familjen Pöysti är inget som hon gynnats av i förberedelserna inför sin filmroll, då hon var så ung och minnena därför inte är så tydliga.

- Min bror och jag lekte och Tuulikki kom och lekte med oss, men mest satt de och drack vin med mina föräldrar, minns hon.

Att man inom släkten sedan tidigare hade kontakter till Tove Jansson underlättade hennes inlevelse för rollen då hon kunde tänka tillbaka på vem hennes farföräldrar hängde med på 40- och 50-talet.

- I rollen som Tove har jag hängt med mina farföräldrars gamla gäng.

Skådespelarsläkten Pöysti

Det är inte bara hennes farföräldrar som valt skådespeleriets väg, även hennes farbror Tom och bror Oskar har setts på teaterscener, och hennes pappa Erik verkar som regissör.

Med andra ord har teatern alltid varit närvarande, men att hon skulle ha fått skådespeleriet med blodet håller hon inte med om.

- Skådespeleri är något man lär sig och jobbar fram. Det är inget som man får automatiskt bara för att man har en släkting som är skådespelare.

Däremot att hon har påverkats av att växa upp i en miljö som har präglats av teater och kultur i olika former är hon övertygad om.

Samtalen kring middagsbordet handlade ofta om teater, konst och litteratur. Något som hon insett i efterhand är en större rikedom än vad hon förstod där och då.

- Ett kulturellt kapital har jag ju fått i och med min uppväxt och varför ska jag skämmas över det? Det är ju en del av mig som jag är glad och tacksam över.

Blyga teaterdrömmar

Att Pöysti i likhet med sina kända teatersläktingar skulle ställa sig på scenen var ingen självklarhet för henne, trots att teatern alltid var närvarande under hennes uppväxt.

- Nog hade jag blyga teaterdrömmar, men jag visste inte riktigt vad det var.

I stället gav hon sig själv ett år att bestämma sig efter gymnasiet för att fundera på vad hon skulle göra. Efter ett år i Paris återvände hon till Finland och beslöt sig för att söka in till Teaterhögskolan i Helsingfors.

- Det var ett stort livsbeslut.

Hon hade bestämt sig för att hon skulle söka in tills hon blir antagen. På andra försöket antogs hon.

Alma Pöysti som Pippi
Bildtext Under åren har Alma Pöysti setts i många olika roller på teaterscener i Finland och Sverige. Här som Pippi Långstrump på Svenska Teatern 2010.
Bild: Valtteri Kantanen

Att heta Pöysti i efternamn och ge sig in i skådespeleri- och teatervärlden anser hon inte heller att har gett henne något gratis. Snarare tvärtom.

- Jag jobbade jätte, jättehårt under studietiden och efteråt för att inte rida på någon gratisvåg i och med namnet.

Något som hon bland annat har lärt sig av att se hur farföräldrarna noggrant förberedde sig för sina roller.

- De slappnade aldrig av, fast de blev framgångsrika.

Sommaren i skärgården

I år har Pöysti kastat vinterpälsen tidigare än vanligt i och med filminspelningarna.

- Tove älskar ju att simma och då måste hon få simma, och det var ju i februari.

Vanligtvis brukar det ske i samband med sommarflytten ut till stugan i skärgården. Ibland flyttar Pöysti ut så tidigt som i april om isarna tillåter det.

- Där är jag fri och lycklig. Jag kan bli en riktig eremit där ute och stanna där hur länge som helst, säger hon och medger att hon ibland är där ända till november.

Hon uppger att hon är nöjd med hur hennes liv är nu och på frågan vad hon ska göra till näst svarar hon med ett skratt att det är ganska bra nu.

- Jag älskar att få jobba i olika länder, att möta olika teatrar, att få hålla på med scenkonst och skådespeleri. Jag hoppas att jag får fortsätta med det.

Helt status quo är hennes liv ändå inte, särskilt inte sett till hennes sommarplaner.

- Om allt går väl kommer jag att bli biodlare i sommar.

Det är inte för honungens skull som hon har gått en kurs i insektsliv och bin, utan för att möta sina rädslor.

- Som liten trampade jag i ett jordgetingbo och sen dess har jag haft en skräck för bin och humlor. Och nu har jag kommit till att skaffa bikupor.

- Man ska inte begränsas av sina rädslor och om jag samtidigt kan bidra till en levande planet är det win, win.

Alma Pöysti gästar Daniel Olin lördag 25.4 på Yle Arenan, söndag 26.4 klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag som radioversion i Yle Vega klockan 19.22

Diskussion om artikeln