Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Scouternas distriktslägersatsning med över 2000 deltagare inhiberas för första gången någonsin

Från 2020
scoutflickor lagar mat över öppen eld
Bildtext Arkivbild på scoutlägerdeltagare.
Bild: Vilma Issakainen

Finlands Svenska Scouter inhiberar sitt förbundsläger Najs 2020 till följd av coronaviruset covid-19. Ungefär 2000 deltagare förväntades delta i lägret som riktade sig till alla svenskspråkiga scouter och scoutintresserade.

- Det är så klart otroligt ledsamt att vi har den här situationen, men vi måste ju prioritera hälsa och trygghet. Vi vill inte heller utsätta press på de vuxna genom att utsätta dem för att någon kan sprida coronaviruset vilket skulle innebära ett stort stressmoment för alla, säger lägerchef Helena Federley som hållit i trådarna för Najs 2020.

Förbundsläger av den här omfattningen har ordnats ungefär vart sjätte år. Kraven på frivilliga insatser och lägerplatsen är så stora att man inte heller ser någon möjlighet att flytta lägret till nästa år.

Audun Adsen prövar höghöjdsbanan i actiondalen på scoutlägret Atlantis 2014 i Syndalen.
Bildtext Lägret har engagerat 140 frivilliga arbetare under planeringsarbetet.
Bild: Yle/Oskar Koivumäki

- Alla de som nu har varit aktiva kan kanske inte ställa upp nästa år vilket betyder att vi måste se över en hel rekryteringskarusell också. Det är första gången vi inhiberar den här typen av läger. Vi hade räknat med 2000 deltagare och det hade varit väldigt roligt att träffas lära känna varandra från olika områden i svenskfinland, säger Federley.

Materialet ska användas på annat sätt

Lägret skulle ha ordnats på Ahtela ungdomslägercentrum i Sagu, Åboland, men eftersom platsen redan är reserverad för nästa år kan man inte heller flytta arrangemanget framåt ett år.

Federley menar ändå att inget av det planeringsarbete som gjorts hittills kommer att gå till spillo.

- Vi kommer att ha en arbetsgrupp som ska se hur man kunde skala om det så det kunde erbjudas till våra kårer. Om de vill kan de använda en del av programmet till hösten/slutet av sommaren för att kanske hålla kvar stämningen lite som vi skapat.

Utöver det kommer man att samla ihop allt material som gjorts för lägret som skulle ha hållits i år och paketera det så att det kan användas till exempel till ett mindre vandringsläger som ordnas nästa år.

Dessutom är all fysisk vecko- och gruppverksamhet inom scouterna pausad fram till 31.5.2020 enligt Suomen Partiolaiset - Finlands Scouters anvisningar.

Med dessa åtgärder vill scouterna bära sitt ansvar för att förhindra spridningen av coronaviruset.

Diskussion om artikeln