Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Varning för hemmatester för coronaviruset – men bättre självtester utvecklas och har en stor potential i att minska smittspridningen

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 09:55.
Ett coronavirustest som är på väg ut på marknaden förevisas i Belgien.
Bildtext Ett coronavirustest i Belgien.
Bild: Rex Features/All Over Press

På nätet – också på finländska webbplatser – säljs det hemmatester som sägs kunna visa om man är smittad av coronaviruset, eller om man har varit det. Men de är inte att lita på i nuläget, varnar Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

– Tills vidare finns det inga tillförlitliga hemmatest för coronaviruset på marknaden i Europa, säger överinspektör Nelli Karhu på Fimea.

Hon påpekar att många av de tester som säljs för hemmabruk egentligen är menade för att användas av proffs inom hälsovården och att vanliga konsumenter lätt får fel resultat eftersom det finns en hel del man borde veta gällande hur och när man kan ta provet.

– De borde inte marknadsföras till konsumenter. De är inte tillförlitliga i hemmabruk, säger hon.

Många av "hemtesterna" som har sålts till konsumenter testar efter antikroppar i blodet och lägger inte märke till själva coronaviruset.

Antikroppar skapas ändå med fördröjning – man kan vara infekterad i en eller två veckor innan testet ger utslag.

Coronatester för hemmabruk tas fram

Björn Högberg, som är professor i molekylära systems biofysik på Karolinska institutet, jobbar på att utveckla ett självtest som ska kunna avgöra om man för tillfället är infekterad av coronaviruset.

Han siktar på att det ska bli lätt att använda och att det samtidigt ska ha en sådan träffsäkerhet som krävs.

– Drömmen är ju lite grann att man ska kunna ta ett väldigt enkelt prov på sig själv. Man tar saliv eller en svabb i näsan eller bak i halsen och stoppar ner det i en lösning med i princip diskmedel så att man löser upp alla celler och virus. Sedan försöker man känna igen virus-RNA:t direkt i en pappersremsa.

Pappersremsan kan ändra färg för att visa om resultatet är positivt eller negativt.

Porträtt på Björn Högberg.
Bildtext Professor Björn Högberg.
Bild: Stefan Zimmerman

Karolinska institutet har nyligen utvecklat ett hemmatest som är svårare att använda än det Högberg ser framför sig.

Han hoppas nu på en metod som inte kräver pipettering – att flytta vätskor – och inte heller uppvärmning. Om cirka två veckor vet han om det fungerar eller inte.

Kompletterar labbtester

Björn Högberg säger att det finns en stor potential med hemmatest som kan visa om man är infekterad av coronaviruset.

– Det skulle vara extremt värdefullt. Sådana här tester skulle kunna vara lite sämre än de man använder i kliniken. Man ska egentligen inte ta några kliniska beslut utgående från testerna man gör hemma, säger han och fortsätter:

– Om man tänker sig att man tar fram ett billigt test som folk kan göra hemma, då kommer smittspridningen i samhället att minska ganska drastiskt, bara tillräckligt många tar testerna och tillräckligt många tar beslut om att isolera sig när de får positivt resultat.

Han bedömer att det kommer att komma bra självtester på marknaden så småningom, för att kunna påvisa en pågående coronavirusinfektion.

På Fimea säger man att sådana här hemmatester kan bli ett bra komplement till vanliga coronatester som sker i laboratorier, med PCR-teknik.

Men det är viktigt att de som testar hemma också kan vara i kontakt med hälsovården, påpekar överinspektör Nelli Karhu.

– Jag tror att de här kan vara nyttiga om man har nån slags kontakt med hälsovården, att man kanske gör testet hemma men sedan har man nån slags kommunikation med hälsovården, att nu fick jag positivt eller negativt resultat, och vad ska jag göra sedan.

På Institutet för hälsa och välfärd THL håller man med om det här.

– Om man har ett bra system och man har bra test så är det nog möjligt att det kommer att användas i framtiden, säger ledande expert Jussi Sane på THL.

Ett godkänt hemmatest mot coronaviruset kommer att förses med både CE-märkning och en fyrsiffrig kod för identifiering av det institut som har utvärderat produkten.

Diskussion om artikeln