Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

245 km/h på väg med en tillåten hastighet av 120 km/h - polisen i östra Nyland haffade ovanligt många fortkörare under veckoslutet

Från 2020
En polis har stannat en bilförare.
Bildtext Polisen uppmanar förare att uppföra sig i trafiken. Arkivbild.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Under veckoslutet mellan den 17 och 19 april haffade polisen i östra Nyland flera fortkörare som susade fram i väldigt höga hastigheter.

Det vackra vädret och bytet till sommarhastigheter på vägarna har fått förare att trycka gasen i botten.

Åtta förare i Borgå, Hyvinge, Vanda och Mäntsälä gjorde sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiken. De värsta hastigheterna uppmättes i Hyvinge och Mäntsälä.

På Riksväg 3 i Hyvinge uppmättes en hastighet på hela 245 kilometer i timmen när den högsta tillåtna hastigheten på vägen är 120 km/h.

På Nummistentie i Mäntsälä körde föraren 164 km/h när högsta tillåtna hastighet var 60 km/h.

Totalt 24 förare blev av med sina körkort under veckoslutet.

- Av dem misstänks åtta förare för att ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och 16 förare för allvarlig likgiltighet för trafiksäkerheten, säger överkommissarie Timo Leppälä som leder trafikpolissektorn.

Gör inte cirkuskonster i trafiken

En del av förarna äventyrade dessutom trafiken genom att köra på bakhjulet med motorcykel och vissa saknade rätt att framföra sitt fordon.

I de här fallen uppmättes den högsta hastigheten på Nestevägen i Borgå där en förare gasade på i 120 km/h, trots att högsta tillåtna hastighet är 60 km/h.

suddig vit bil
Bildtext Fortkörningarna ökar om våren.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

På Tusbyleden i Tusby haffade polisen två motorcyklister som körde med framhjulet i vädret.

Polisen fick också fast tre rattfyllerister och fyra förare som saknade rätt att framföra sitt fordon.

Vardagen tog vid, fortkörandet fortsatte

Rallykörandet tog inte slut i och med att veckoslutet är över.

Mellan måndag och onsdag uppmättes sådana hastigheter att man misstänker åtta förare för grovt äventyrande av trafiken och 15 förare för allvarlig likgiltighet för trafiksäkerheten.

Alla de här 23 förarna blev av med sina körkort.

- Samma fenomen upprepar sig nästan varje vår och polisen ber nu både två- och fyrhjulsförare att ha tålamod i trafiken, säger Leppälä.

Han påminner om att de höga hastigheterna kan leda till något mycket värre än böter och att mista körkortet, särskilt på mindre vägar där många fotgängare också rör sig.

Diskussion om artikeln