Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hårda coronarestriktioner för dem som jobbar med varutransporter i Hangö – chaufförer och lagerarbetare får inte vara i samma rum samtidigt

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 11:13.
EN man inne i i hytten i en gaffeltruck. Han har neongula arbetskläder och keps, men det mest speciella är att han har munskydd. Det beror på coronaepidemin och regler på mannens arbetsplats.
Bildtext Jim Bäckman jobbar på Victor Ek i Hangö. Munskydd är obligatoriskt när han jobbar inne i den stora hallen, till och med då han sitter ensam i en truck.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Alla går med munskydd, personalen äter i tur och ordning och chaufförer och lagerarbetare får inte vistas i gemensamma lokaler samtidigt.

Risken för coronasmitta har lett till stränga regler i ett logistikföretag invid Hangö hamn.

Inne i företaget Victor Eks stora hall eller terminal i Hangö sitter Jim Bäckman inne i hytten på en orangeröd gaffeltruck. Han har på sig ett munskydd.

En orange-röd gaffeltruck tömmer ut en stor säck med salt längs ett band som löper vidare mot en stor tankbil (bilden syns inte). Inne i en stor hall.
Bildtext Munskydd är förstås bra också mot små dammpartiklar i luften, men det är nog coronaepidemin som har lett till att alla bär munskydd när de jobbar inne i hallen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

En bit ifrån står hans arbetskompis, också han med munskydd.

Han hjälper till så att innehållet i den stora, vita säcken töms rakt ner på ett löpande band. Det är salt som förs vidare in i en tanktrailer.

Inne i långtradaren sitter chauffören. Han bär inte munskydd, men i stället sitter han inne hytten med alla fönster stängda och ser på när lagerkillarna jobbar.

Det här är vardagen för många som jobbar med varutransporter just nu.

– Saltet kom med båt från Spanien och ska vidare till en fabrik, berättar terminalförman Jörgen Lindholm.

Efter en snabbvisit inne i hallen fortsätter vi prata utomhus, där munskyddet åker av bara vi håller tillräckligt långt avstånd.

En man i svarta och neongula arbetskläder håller ett munskydd i ena handen och en bunt med papper i andra handen. Man ser inte ansiktet på mannen.
Bildtext Munskyddet, nu i Jim Bäckmans höger hand, håller enligt Jörgen Lindholm samma standard som munskydden på sjukhusen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

– Många tycker vi har hårda restriktioner, men vi tycker själva det är bra, säger Jörgen Lindholm.

Företaget har två egna chaufförer. Ingen av dem får äta i samma rum som dem som jobbar i lagret.

– De får äta på servicestationer eller var de nu äter, säger Jörgen Lindholm.

Detsamma gäller toalettbesök. Det är vid servicestationerna eller i skogen, konstaterar Lindholm.

Det kan låta hårt, men ingen vill riskera att smittas av coronaviuset.

En man i svart keps och neongul arbetsrock står ute med lastpallar bakom sig
Bildtext Jörgen Lindholm har i många år jobbat som långtradachaufför. När någon av företagets chaufförer är på semester eller annan ledighet, hoppar han in i deras ställe. Under den tid coronaviruset har förekommit i Finland har Lindholm ännu inte kört lastbil eller långtradare.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Man får vara en ensamvarg under de här tiderna, jag är som i karantän

Långtradarchaufför Magnus Forsman

Också en av logistik- och shippingföretagets chaufförer, Karisbon Magnus Forsman, anser det är helt okej med de hårda reglerna.

– Man får vara en ensamvarg under de här tiderna, jag är som i karantän, säger Magnus Forsman.

Han har just fört soja till en fabrik. Turen tog ungefär en och en halv timme. I fabriken träffade han ingen.

– Det är nog ganska ensamt. Allt sköts via telefon eller så får jag e-post av min förman, säger Magnus Forsman, som hoppas att de exceptionella undantagsförhållandena tar slut småningom.

En man med kort och delvis snaggat hår, skägg och glasögon står framför en lastbilshytt. Han är klädd i arbetskläder i svart och neongult.
Bildtext I vanliga fall brukar lastbils- och långtradarchaufförena hjälpa till inne i hallen med att lasta bilen. Nu får Magnus Forsman hållas inne i sin lastbilshytt förutom när han är utomhus, på behörigt avstånd från alla andra. Lunch och toalettbesök måste han fixa någon annanstans än på arbetsplatsen i Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Stränga regler med hänsyn till kunderna och till varandra

I det här företaget har man haft restriktioner en betydligt längre tid än gemene man i Finland.

Deras varutransporter kommer in i Hangö hamn, via fartyg från Spanien, Nederländerna och Tyskland.

Någon kontakt med personalen på båtarna har de inte. Hangö hamn lossar fartygen och fartygens manskap hålls ombord. De kommer aldrig i land.

Logistikföretaget är också mån om att visa sina kunder, det vill säga de fabriker varorna levereras till, att allt går enligt reglerna.

Terminalförman Jörgen Lindholm vill inte berätta vilka kunder man har eftersom det är en överenskommelse mellan företaget och fabrikerna.

Kunderna finns ändå inom en radie på cirka 150 kilometer från Hangö norrut.

Det är nog så mycket bättre att få vara hemma i egen säng och egen soffa

Långtradarchaufför Magnus Forsman över att inte behöva köra utomlands

Det betyder att företagets långtradarchaufförer inte behöver åka utomlands. De kan dessutom åka hem efter varje arbetsdag. Det här anser chaufför Magnus Forsman är väldigt skönt.

– Det är nog så mycket bättre att få vara hemma i egen säng och egen soffa.

Magnus Forsman är också nöjd över att han varje eftermiddag vet vart han ska köra följande arbetsdag. Han har tidigare kört långtradare utomlands och då var det betydligt svårare att styra över sin arbetsdag.

– Då var man också en ensamvarg. Hem emellan bara för att byta (kläd)kassar.

Forsman skulle inte vilja köra utomlands i dagens läge. Han har talat med kompisar som gör det.

– De har nog betydligt mer kämpigt. De får bli och hänga och vänta på lass. Det börjar bli mindre och mindre med jobb, säger Magnus Forsman.

En man sitter inne i en lastbilshytt. Han pratar i telefon och ser ner på papper. Bilen står stilla.
Bildtext Magnus Forsman pratar i telefon med en kund, samtidigt som han antecknar. Fabrikerna han kör till har sina dörrar stängda, men Forsman vet i förväg vart råvarorna ska föras och lossas.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Långtradarchaufför Magnus Forsman tycker restriktionerna är bra

3:28

Industrin och logistiken andas nog ganska gemensamt

Terminalförman Jörgen Lindholm om att det är lugnare än vanligt vid hamnen.

Också i Hangö hamn är det mera öppna vyer och färre trailers än vad det i normala fall brukar vara.

– Industrin och logistiken andas nog ganska gemensamt, säger Jörgen Lindholm.

En del av Hangö hamn en solig vårdag med knallblå himmel. Hamnen är nästan tom på varor och fordon, vilket är ovanligt. (coronapandemi).
Bildtext Ganska lite trafik i Hangö hamn.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

På Victor Ek i Hangö säger Jörgen Lindholm att de har lika mycket jobb som före coranapandemin bröt ut. De förser i första hand fabriker med råvaror.

– Vi har bulkvaror av olika företag och som du ser här ute så har vi också en del stålrullar här. De kör vi mellan varven till ett annat företag och det jobbet ser ut att växa, säger Jörgen Lindholm.

Däremot har båtklareringarna fallit bort.

– Vi har också skött bilbåtar och på grund av att bilfabriker har stängt är de här borta. Det här syns på kontoret.

Trots att läget för logistikföretaget invid Hangö hamn ser ganska bra ut, väntar också Jörgen Lindholm på att restriktionerna ska lätta.

Det är riktigt skapligt segt. Chaufförer i karantän och på sätt och vis är vi också i karantän. Inte far man någonstans från hemmet

Terminalförman Jörgen Lindholm om coronaläget

Tidigare kunde arbetsgänget samåka till Hangö, Lindholm, till exempel, bor i Snappertuna, men nu åker alla ner i varsin bil.

– Det är riktigt skapligt segt. Chaufförer i karantän och på sätt och vis är vi också i karantän. Inte far man någonstans från hemmet. Det är jobbet och hemmet och "that’s it". Inte är det roligt.

Hårda coronarestriktioner för dem som jobbar med varutransporter i Hangö

7:12

Diskussion om artikeln