Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gråt, påtryckningar och hemliga träffar med oppositionen då vårdreformen behandlades

Från 2020
Pekka Puska kansanedustaja
Bildtext Pekka Puska antecknade noga händelserna då vård- och förvaltningsreformen behandlades i riksdagen.
Bild: Jyrki Ojala

Pekka Puskas bok ”Sote ja sen pitkä kaari” är en beskrivning av vård- och förvaltningsreformen under regeringen Sipilä. Det såg kaotiskt ut redan då det begav sig, men det vi hittills känt till är bara ett ytskrap, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson i sin recension.

Försök att genomföra en vårdreform har gjorts under olika regeringar. Regeringen Katainen och Stubb stod för sitt försök, som slutade i magplask.

Regeringen Sipiläs (Centern, Samlingspartiet, Sannfinländarna/Blå framtid) version lär gå till historien som något av det mest kaotiska som skådats i riksdagen.

Det förekom öppet gräl i social- och hälsovårdsutskottet. Regeringspartierna verkade inte ens själva veta var de stod och grundlagsutskottet krävde flera gånger ändringar i lagförslagen.

Till slut misslyckades genomförandet och statsminister Juha Sipilä (C) fällde sin regering våren 2019.

”Tur att journalisterna inte såg minerna och gråten”

Via offentligheten kom det redan då det begav sig fram att behandlingen i social- och hälsovårdsutskottet var minst sagt speciell. Journalister rapporterades ha hört hur det vrålades inne i utskottsrummet.

Pekka Puska, som satt med, skriver i sin bok att ”det är tur att journalisterna inte såg minerna och gråten, samt inte hörde många av de dumma debatterna”.

Oppositionen försökte bromsa upp behandlingen och regeringspartierna Centern och Samlingspartiet hade idkat kohandel om innehållet.

Partierna hade förhandlat fram en modell med 18 landskap och så kallad valfrihet, där marknadskrafterna skulle ha getts en viktig roll.

Krista Kiuru i central roll då behandlingen bromsades

Enligt Puska var valfriheten ett centralt misstag. För oppositionen var den ett rött skynke och centerpartisterna svalde den bara för att kunna ro hela paketet i land. Vidare fanns det enligt Puska ovilja och osäkerhet inom Samlingspartiet.

Då Krista Kiuru (SDP) tillträdde som social- och hälsovårdsutskottets ordförande började hoppet sina. ”Krista Kiuru försökte fullt ut fälla vårdreformspaketet”, skriver Puska.

Mängder med sakkunniga bjöds in, långa inlägg hölls i utskottet och det grälades ständigt om behandlingsordningen. Otaliga omröstningar slutade 10-7, enligt fördelningen regering-opposition.

Utskottsmedlemmar vände sig till talmanskonferensen. Enligt Puska fick de inte därifrån det stöd som efterlystes.

Hemliga träffar med oppositionen

Förhållandet Centern och Samlingspartiet emellan var under regeringsperioden spänt och möjligheten att byta ut Samlingspartiet mot SDP i regeringen ventilerades.

Puska skriver att han diskuterade möjligheterna att hitta en ”vettig lösning” med Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne. Enligt Puska hade han naturligtvis inte fullmakt att föra sådana förhandlingar, utan ville utreda situationen. Det framgår inte vems initiativet var.

Sen råkade statsminister Juha Sipilä enligt boken ett par veckor senare fråga Rinne samma sak då de två träffades i samband med Suomi Areena. Närmandena ledde inte till resultat.

Recensentens kommentar: I Antti Rinnes bok uppges en träff mellan Rinne och Sipilä ha ägt rum på Suomi Areena sommaren 2017. Puska skriver att utspelen ägde rum sommaren 2018. Träffarnas karaktär och exakta innehåll verkar också variera beroende på vem man frågar.

Ojust spel i samband med Vasa centralsjukhus

Frågan om jourverksamheten vid Vasa centralsjukhus var en het potatis under regeringsperioden. Det förekom många konstiga svängar, kohandel, språkgräl och konspirationsteorier om söndriga knappar i plenisalen.

Pekka Puska var i utskottet redo att rösta för omfattande jour. Detta fick samlingspartisterna att gå i taket. Partiet meddelade enligt Puska att behandlingen av hela reformen avbryts om han röstar för Vasa.

Puska erbjöd sig vara frånvarande under omröstningen, men det dög inte heller för Samlingspartiet. ”Otroliga påtryckningar”, skriver Puska.

Statsminister Sipilä och riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen vädjade också för att Puska inte skulle rösta fel.

Senare, då medborgarinitiativet om omfattande jour behandlades i riksdagen, röstade Puska för Vasa. Det resulterade i en anmärkning från riksdagsgruppen.

Grundlagsutskottets problematiska roll

Pekka Puska dryftar i sin bok riksdagens grundlagsutskotts roll och uppgift. Han tycker det är märkligt att lagförslagen stötte på patrull om och om igen.

Regeringen kollade på förhand grundlagsenligheten med ministeriets tjänstemän, bland dem nuvarande justitiekanslern Tuomas Pöysti. Vidare gjordes ändringar då utskottet krävde sådana.

”Jag beskyller inte utskottet för att politisera, men något mycket problematiskt finns här”, skriver Puska.

Puska skriver att han redan länge känt sympati för tanken om en författningsdomstol i Finland.

Pekka Puska har i två repriser varit riksdagsledamot för Centern och generaldirektör vid Folkpensionsanstalten och THL. Bokens namn är fritt översatt till svenska ”Vårdreformen och dess långa båge”. Citaten ur boken som förekommer i den här texten är Anders Karlssons översättningar från finskan.

Diskussion om artikeln