Historiskt stor donation till DUV i Mellersta Nyland – föreningen ärvde närmare 12 miljoner euro i fastigheter
I fjol fick föreningen De Utvecklingsstördas Väl i Mellersta Nyland r.f en historisk jättedonation i form av ett arv. Föreningen ärvde flera fastigheter i Helsingfors vars beräknade värde når upp till närmare 12 miljoner euro.
En mamma och hennes dotter var länge föreningsaktiva. Mamman var aktiv inom föräldraverksamheten och dottern deltog aktivt i klubbverksamheten.
- Dottern älskade att sjunga. Speciellt allsånger. De var båda mycket bekanta ansikten här i föreningen, säger Jon Jakobsson, verksamhetsledare för DUV i Mellersta Nyland.
Efter att mamman dog ärvde dottern hennes egendom. När dottern dog tillföll en stor del av hennes dödsbo staten eftersom hon inte hade arvingar.
Efter återbetalda skulder låg dödsboets värde på närmare 23,6 miljoner euro, varav närmare 14 miljoner gick till staten.
Statsrådskansliet berättar för Ilta-Sanomat att det är det största arvet som den finska staten någonsin fått.
Just nu är det ju så att fastigheterna nästan bara kostar oss. Vi är fortfarande beroende av understöd
― Jon Jakobsson
Den avlidne mammans del av dödsboet tillföll föreningen. Egendomens värde beräknas ligga på närmare 12 miljoner euro.
Mamman hade upprättat ett testamente om att hennes del av dotterns egendom skulle gå till föreningen när dottern också dött.
- Vi har nog aldrig tidigare fått en så stor donation. Det är helt fantastiskt och vi är överlyckliga, säger Jakobsson.
Staten behöll 2,25 miljoner euro av arvet och donerade resten till den avlidna kvinnans hemstad Helsingfors.
En stor del av fastigheterna behövde renoveras
Kvinnan ägde mer än 80 lägenheter i Helsingfors. Lägenheterna finns på bland annat Lappviksgatan och Borgågatan. De dyraste lägenheterna uppskattas vara värda upp till en halv miljon euro.
Kvinnan ägde också tre fastigheter i Björnsö i Helsingfors. Tomten på mer än 1,5 hektar ärvdes av föreningen.
- Fastigheten på Björnsö är för tillfället till salu. Föreningen har inte just nu planer på att själv börja utveckla tomten, säger Jakobsson.
Fastigheten är till salu för 2,38 miljoner euro.
Lägenheterna delades mellan Helsingfors stad och föreningen DUV i Mellersta Nyland.
En stor del av lägenheterna var i dåligt skick och måste renoveras. Enligt Jakobsson har det gått åt mycket tid och hyresintäkter till att renovera lägenheterna.
- Just nu är det ju så att fastigheterna nästan bara kostar oss. Vi är fortfarande beroende av understöd för att till exempel tomten på Björnsö som är värderad till en viss summa kostar oss för tillfället. Så det är inte så att vi plötsligt har en massa pengar till överlopps, säger Jakobsson.
- Men förhoppningsvis finns det kanske om några år till överlopps också, tillägger han.
För tillfället är lägenheterna antingen till salu eller hyrs ut.
Arvet används för fortsatt föreningsverksamhet
Arvet ska användas till att försäkra föreningens fortsatta verksamhet. Pengarna som föreningen får av sålda fastigheter återinvesteras och avkastningen går direkt till att driva verksamheten.
- Vi ordnar klubbverksamhet nästan varje dag och diverse utfärder, resor och teaterbesök. Alla inkomster ska naturligtvis gå till att trygga den verksamheten, säger Jakobsson.
Jakobsson berättar att föreningen har planer på att utveckla nya verksamhetsformer i nära framtid. Just nu är mycket digitalt men då läget återgår till det normala ska föreningen satsa på att ordna billigare verksamhet.
- Många av våra medlemmar lever på en pension kring 800 euro i månaden, så det är väldigt viktigt att vår verksamhet är tillgänglig också ekonomiskt för våra medlemmar, säger han.
Helsingfors stads advokat Jenni Rope kommenterade till Ilta-Sanomat att stadsstyrelsen kommer behandla arvsärendet under våren. Medlen kommer ändå att överföras som bidrag till organisationer inom social- och hälsovårdssektorn och kultur- och fritidssektorn.