Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens opposition i angrepp mot felriktade företagsstöd i coronatid: "Varför tar ingen ansvar?" - vi sände direkt

Från 2020
Uppdaterad 23.04.2020 18:39.
Programmet är inte längre tillgängligt

Riksdagens sannfinländska ledamöter var klart irriterade vid torsdagens frågestund. Frågorna gällde stöd till finländskt näringsliv och restaurangbranschen, skyddsmasker, EU-garantier och kommunernas ansvar för skolmaten.

Statsministern var på EU-möte, men ett tiotal ministrar var på plats för att svara på frågorna. Som vanligt var bara en del av riksdagsledamöterna på plats i salen, för att förhindra smitta.

Risk för att "bränna propparna"

Flera riksdagsledamöter bland Sannfinländarna använde hetsiga tongångar mot regeringen. Leena Meri, SAF, sa att man kan bränna propparna när ingen tar ansvar och regeringen luras.

Det var samma fråga - med variationer - som ställdes om företagsstöden från Business Finland. Varför händer ingenting? Varför får miljonärer bidrag? Varför ges det inte pengar för att täcka krisens kostnader? Hur övervakas penninganvändningen? Vem tar ansvaret?

Mika Lintilä, Centern, hänvisade till lagstiftningen som inte möjliggör direktstöd. Pengarna ges för reellt utvecklingsarbete som företagen har nytta av efter coronakrisen.

Lagstiftningen måste säkert göras om och tolkningarna göras klarare. Men just nu var Business Finland det snabbaste arbetsredskapet. Deras bidragshanterare har varit snabba, 11 000 beslut har gjorts på de 38 000 ansökningar.

Ministern medgav att fel säkert har gjorts, men var ändå nöjd med det mesta. De utredningar som görs ska vara klara den 6.5. Frågor om restaurangstödet kan få svar redan på fredag.

"Säsongarbetarna väntar på Ukrainas flygfält"

Jord och skogsbruksminister Jari Leppä gav ett konkret svar på en fråga från Samlingspartiet om säsongsarbetarna.

Markku Eestilä ansåg att 1500 arbetare inte räcker långt, det behövs 15 000 i jordbruksjobb.

Jari Leppä höll med om att det är ett stort problem. Tillräckligt med bekant arbetskraft fås inte från utlandet.

Regeringen och den utrikespolitiska ledningen har varit mycket aktiv. Vi är i dialog med de länder som största delen av arbetskraften brukar komma. Det gäller speciellt Ukraina.

- Men gränserna är fast och de sitter fast där. Det första planet borde starta idag, om det kommer iväg. Om arbetarna inte får åka, kan vi tyvärr inte göra något åt saken. Men vi gör vårt yttersta, sa minister Leppä.

Bengt Östling livebloggade. Det kan läsas här:

Diskussion om artikeln