Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset syns tydligt i arbetslöshetsstatistiken – antalet permitterade stiger snabbt

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 10:35.
Suljettu ravintola-alue Espoon Tapiolassa.
Bildtext De flesta restauranger har tvingats permittera sin personal.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Coronakrisen syns tydligt redan i arbetslöshetsstatistiken för mars månad. Permitteringarna ökade helt märkbart redan från mitten av mars och ser ut att ha drabbat alla de österbottniska kommunerna rätt lika.

Det är väldigt få branscher som är helt immuna mot coronavirusets effekter. Hårdast drabbade är servicesektorn och hotell- och restaurangbranschen, där verksamheten i många fall nu står helt stilla.

Även om siffrorna i absoluta tal ser rätt olika ut mellan de österbottniska kommunerna så ser permitteringarna i det här skedet ut att ha drabbat kommunerna rätt jämnt.

Ökningen kan procentuellt sett vara mycket stor. I Vasa har antalet permitterade ökat från 141 i februari till 631 i mars, eller i Larsmo där man hade noll permitterade i februari men 17 i mars.

I visualiseringen nedan kan du kolla hur läget ser ut i just din kommun:

Generellt ligger andelen permitterade i de österbottniska kommunerna i mars månad på mellan 1 och 2,5 procent av arbetskraften. Det är en mycket tydlig ökning och det kommer högst troligen att öka ytterligare under april månad, eftersom många företag inte permitterade redan i mars månad.

För den som blir permitterad innebär det att arbetsplikten - och löneutbetalningarna - upphör för en tid, maximalt 90 dagar.

Permitteringen överraskade inte

Christer Johansson i Vörå blev permitterad för några dagar sedan.

- Nog hade man ju i bakhuvudet att det eventuellt kunde komma permitteringar, säger han.

Christer Johansson har ändå förståelse för att arbetsgivaren vidtog den här åtgärden nu.

- Jo utan vidare. Med beaktande av hur marknadsläget har utvecklats så har jag full förståelse för att man gör så här i det här skedet.

Glasögon prydd man poserar i rural miljö.
Bildtext Christer Johansson.
Bild: Privat.

En permittering är i dagsläget bara en del av det undantagstillstånd vi alla lever i. I de flesta barnfamiljer är barnen hemma från skolan och många jobbar hemifrån.

- Med tre barn, varav ett i skolan men på distans, och två vuxna som försöker jobba heltid hemifrån så har permitteringen faktiskt underlättat pusslandet här hemma, säger Johansson.

Inkomsterna påverkas

Inkomsterna påverkas naturligtvis. Då man är permitterad får man arbetslöshetsunderstöd från sin arbetslöshetskassa eller från Folkpensionsanstalten.

- Jag har inte räknat på ekonomin ännu, men jag räknar med att vi klarar oss, säger Johansson.

Hur länge coronapandemin kommer att pågå vet ingen i det här skedet. Det är också mycket vanskligt att sia om när de permitterade kan återvända till sina arbetsplatser.

- Man vet ju inte hur läget ser ut i höst, om det till exempel kommer en andra våg av epidemin, säger Johansson.

Här nedan kan du också lyssna på en intervju med servicechef Juha Nummela vid Österbottens arbets- och näringsbyrå som gästade Yle Österbottens sändning den 24 april för att kommentera sysselsättningsläget. Anna Kurtén intervjuar.