Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Pigga upp din inredning på Strömsövis – med ganska enkla medel kan du förvandla en murrig möbel till en personlig inredningsdetalj

Från 2020
Uppdaterad 02.10.2020 10:29.
Ett fotocollage
Bild: Yle/Strömsö

Har du lust att förnya ditt hem för en billig slant är det faktiskt "köparens marknad" just nu. Det finns möbler överallt. Loppisarna är fulla, vindar och källare är överbelamrade med möbler som någon har tyckt att är för bra för att slänga men för trista att möblera med.

En tia eller två kan räcka till en lådhurts eller ett soffbord på loppis. På nätet bjuder folk ibland ut möbler helt gratis bara man kommer och hämtar. Är man lite fräck eller modig kan man tigga åt sig en pjäs som man råkat få syn på i någons vindsförråd eller garage.

Då du hittat en möbel med den funktion du var ute efter kan du bortse från utseendet, färgen och stilen för det är här din egen insats kommer in i bilden.

Jim och Susanna letar efter fönster.
Bild: YLE/Strömsö

Gör något unikt av något halvgammalt

Med ganska enkla medel kan du förvandla en trist och murrig möbel till en personlig inredningsdetalj. Med färg och tapet och kanske några nya knoppar kommer utseendet att förändras radikalt.

Det bästa då man tar sig an en halvgammal trist möbel är för det första att förändringen kan bli makalöst stor och för det andra att man ofta fick den nästan gratis.

I slutänden har du en unik möbel som ingen annan har och som inte ens går att köpa för pengar.

Vill du ha utförligare beskrivningar på just de här möbelfixen kan du klicka på de blå länkarna i texten. Då kommer du till artikeln med fler bilder och beskrivningar.

Möbler från 50- och 60-talet är ofta välgjorda

Ännu på 60-talet använde man massivt trä som stomme i möbler. Det var tiden innan spånskivan. En möbel i massivt trä kan man lätt reparera, borra i och bygga om.

Ofta är de ganska bruna och trista, men det är här vår egen fantasi kommer in. Med färg och tapeter blir den murrigaste möbeln hur pigg som helst.

Jim tätar bordsbenen.
Bild: YLE/Strömsö

Det här soffbordet från 60-talet fick stadiga ben och tapeten från samma decennium blev ny bordsyta.

Jim vid sitt restaurerade 60-talsbord.
Bild: YLE/Strömsö

Ett gammalt skåp blir modernt

Det här skåpet med pixelmönster var från början brunt. Med pålimmade klossar och målfärg blev det ett skåp som kan stå i vilket modernt rum som helst.

En vit byrå
Bild: Yle/Juha Leskelä
startbild
Bild: yle

Det finns hopp för spånskivsmöbeln

På 70-talet kom spånskivan med standardmått och billiga massproducerade möbler. Tycka vad man vill om den saken, men först då blev det någon ordning på klädförvaringen i hemmen.

Man flyttade ut de tunga bruna strump- och underklädesbyråerna och de skrymmande, fristående byx- och tröjskåpen och flyttade in höga, fina spånskivsgarderober i alla sovrum. Klädstång bakom den ena dörren och hyllor bakom den andra - ordning och reda.

Jim tampas med klädskåp.
Bild: YLE/Strömsö

Återvinn ett 80-talsskåp

En garderob från 80-talet kan vara nog så praktisk att ha. Djupet är ofta 60 centimeter så den sväljer hur mycket kläder och grejer som helst. Men inget säger ju att den måste vara vit och högblank - den kan bli mycket skojigare än så.

Ett grått skåp
Bild: Yle/Juha Leskelä

Gör en alldeles egen design

Man kan för att få inspiration ta sig en titt på vad möbelskapare genom tiderna har gjort. Vilka färger och knep de har använt sig av för att gå till möbelhistorien.

Här är ett exempel på just det - en helt hopplöst tråkig byrå blir uppiggad med både blommor och pärlhandtag med inspiration av Josef Franks Florabyrå från mitten av förra seklet.

byrå
Bild: Yle/Lee Esselström
florabyrå
Bildtext Den färdiga byrån
Bild: Yle/Lee Esselström

Kalkfärg och nya beslag gör susen

Den här byrån är gjord enligt principen "man tager vad man haver". Det mesta duger till nya handtag på lådor och skåp bara det går att skruva fast.

Ett grönt skåp
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson
Ett fotocollage
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Välj halvgammalt, inte antikt

Innan man släpper loss fantasin på en möbel är det bäst att kolla åldern på den. Antika möbler och gamla släktklenoder är det bäst att låta vara som de är.

Det är de halvgamla, de som nog aldrig blir antika på riktigt vi skall sätta vår energi och våra penslar på.

När man sysslar med återbruk går det sällan att göra två exakt likadana grejer

― Jim Björni

Begagnad byrå blir unik badrumsmöbel

Att göra om en vanlig möbel till en badrumsmöbel kräver tålamod. Platsen är ju given, djupet och bredden ofta också, så det kan ta ett tag innan man hittar det perfekta skåpet.

Att arbeta om möbelns innandöme kräver också sitt. Man måste få plats med alla avloppskrokar och vattenledningar utan att såga bort för mycket så att skåpet ramlar ihop.

När allt har lyckats har man en unik badrumsmöbel som ingen annan har sett tidigare.

badrumsinteriör
Bild: YLE/Strömsö

Ett badrumsgolv kan bli blött och då är det bra att få upp möbelns träben några centimeter. Sådana här små extratassar är också justerbara på höjden ifall badrumsgolvet är sluttande.

Ett ben tillhörande ett badrumsskåp
Bild: YLE/Strömsö

Om möbeln ändå är lite för fin...

Det går alltid att börja försiktigt om man är fundersam. Kanske man ändrar inredningsstil en vacker dag och plötsligt vill ha det sobert runt sig.

Om man bara målar insidan av skåpdörren kan man ha det lite färggrant vissa dagar då man känner sig öppen och fri och andra, mer modesta dagar, kan man stänga skåpet och njuta av måttfullheten.

Ett skåp
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson
Gammalt klädskåp med målningar på dörrar
Bild: Yle/Monica Storm

Gamla lister blir en sänggavel

Knappt något är för skruttigt för att bli något fint. Om man kommer över gamla, udda golv- och taklister kan man om man vill göra till exempel en sänggavel. Spika upp listerna bredvid varandra på en fanerskiva och du får en fin och unik yta.

Spikar fast list
Bild: yle/Strömsö
Ett sovrum
Bild: Yle/Jim Björni

Förändra rummet med hemgjord tapet

Att göra en egen tapet kan tyckas avancerat, men det är det inte. Med gamla boksidor, fina bilder och mönstrat papper kan du förändra ett rum. Man kan välja att vara systematisk eller så klistrar man huller om buller.

Tapet av boksidor
Bild: Yle/Strömsö

Det går att måla om en trasmatta

Att köpa nytt är inte alltid ett alternativ, man vill kanske inte ha det som alla andra har och dessutom kostar ju nya saker pengar. Att göra själv är att slå två flugor i en smäll - det blir unikt och det blir billigare.

Inredning handlar både om helheter och detaljer. Och hållbar inredning handlar om att titta på gamla saker med nya ögon.

Att måla om en trist trasmatta är bara en av tusen saker man kan ta sig an.

matta
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln