Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Omöjlig tävling” blir verklighet när friidrottsstjärnor intar Bislett – Duplantis möter Lavillenie i stavduell, Warholm satsar på världsrekord på ovanlig distans

Från 2020
Renaud Lavillenie och Armand Duplantis tar selfie.
Bildtext Renaud Lavillenie och Armand Duplantis ska mötas i Oslo.
Bild: EPA-EFE / Felipe Trueba

Karsten Warholm, Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Karoline Bjerkeli Grövdal är några friidrottsstjärnor som kommer att tävla på Bislett i Oslo den 11 juni. ”Impossible Games” som galan kallas blir inte som en vanlig friidrottskväll och det kommer inte att finnas publik på arenan.

Diamond League-galan i Oslo den 11 juni kan inte genomföras som planerat på grund av coronaviruset. Därför har arrangörerna i stället lanserat en uppvisningstävling som man kallar för ”Impossible Games”.

– Det är som namnet säger, det skulle var omöjligt men vi lyckas ändå, säger Bislettchefen Steinar Hoen på en presskonferens enligt NRK.

Galan som ska pågå i en timme kommer att följa de restriktioner som finns i Norge och det kommer inte att finnas någon publik på läktaren. Galan kommer att direktsändas i tv av NRK.

– Vi har haft en positiv dialog med både Oslo kommun och smittskyddsöverläkaren. Vi har ett koncept som accepterats och som ligger inom regeringens krav på infektionsbekämpning, säger Hoen på tävlingens webbplats.

Galan får stjärnglans

Tävlingsformatet kommer också att vara annorlunda med färre tävlade än normalt. Men de som tävlar bidrar med ordentligt stjärnglans.

Bland annat kommer Armand Duplanits att möta Renaud Lavillenie i en stavhoppsduell, i diskus möts världsmästaren Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Ola Stundes Isene.

Karoline Bjerkeli Grövdal ska göra ett sololopp på 3000 meter medan Karsten Warholm jagar världsrekordet på den ovanliga distansen 300 meter häck. Även Warholm kommer att genomföra loppet utan konkurrenter.

– Det här gör jag frivilligt precis som alla andra och jag ska göra mitt bästa för att leverera en bra prestation, säger Warholm som slog Europarekord på 400 meter häck förra sommaren till NRK.

Karsten Warholm jublar efter sitt VM-guld i Doha.
Bildtext Karsten Warholm jagar världsrekordet på 300 meter häck.
Bild: AOP

Coe välkomnar initiativet

Enligt Bislettchefen Steinar Hoen förhandlar man också med bröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen.

– Vi har en positiv dialog med Team Ingebrigtsen om eventuellt deltagande men det är några frågetecken som måste rätas ut, säger han.

Sebastian Coe som är chef för internationella friidrottsförbundet välkomnar det norska initiativet. Förbundet stöder också galan ekonomiskt tillsammans med Norges idrottsförbund.

– Det här är verkligen positiva nyheter för idrottare och fans och allt tyder på att det kommer att bli en fin kväll med friidrott från Bislett. Grattis till Oslo Bislett Games för att ni fått till detta koncept och att det går att genomföra enligt de rådande reglerna, säger han.

Fler grenar och tävlande kommer att presenteras senare.

Samtidigt har det också klarnat att Diamond League-galan i Eugene den 7 juni och galan i Paris den 13 juni skjuts upp.

Diskussion om artikeln