Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Päivi Nerg åter blockerad från Finansministeriets högsta tjänstemannapost – gräl mellan regeringspartierna orsaken

Från 2020
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.
Bildtext Päivi Nerg är som understatssekreterare för tillfället Finansministeriets näst högsta tjänsteman.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

För andra gången på två veckor blockerades utnämningen av Päivi Nerg till kanslichef för Finansministeriet. Orsaken är att Centerns kandidat väcker motstånd hos andra regeringspartier.

Den här gången var det utvecklingsminister Ville Skinnari (SDP) som på statsrådets möte bordlade utnämningen av Päivi Nerg till statssekreterare på Finansminsiteriet.

Skinnari bad om att få “bekanta sig mer med dokumentationen”, en motivering som ofta är en eufemism för att det finns andra, ofta politiska motiv för att bordlägga ett ärende.

Tjänsten, som nu innehas av Martti Hetemäki, anses allmänt vara en av de mest krävande och inflytelserika inom statsförvaltningen.

För en vecka sedan föll frågan också från statsrådets föredragningslista. Då var det enligt uppgifter till Svenska Yle Vänsterförbundet som torpederade nomineringen.

Nomineringsprocessen har nu pågått i flera månader.

Utbrett missnöje bland regeringspartierna

Nergs roll i social- och hälsovårdsreformens misslyckade genomdrivande under förra regeringsperioden har ansetts kontroversiell av flera regeringspartier och hennes utbildningsbakgrund har också ifrågasatts.

I motiveringarna till utnämningen konstateras enligt Helsingin Sanomat att Nergs erfarenhet inom ekonomi är något smalare än de andra kandidaternas, men att hennes breda ledarskapserfarenhet gör att hon är den passande kandidaten för jobbet.

Nerg är för tillfället den näst högsta tjänstemannen på Finansministeriet och hennes titel är understatssekreterare för förvaltningspolitik.

Hennes konkurrenter till posten var Lauri Kajanoja som är rådgivare på Finlands bank, chefen för finansmarknadsfrågor Leena Mörttinen vid Finansministeriet och hennes kollega Markus Sovala som koordinerar ministeriets finanspolitik. Därtill hade riksdagsledamot Juhana Vartiainen (Saml) sökt posten. De övriga sökandena är doktorer i nationalekonomi till sin utbildning.

Det är en enorm ekonomisk utmaning som väntar Finland. Ingen vet med säkerhet hur stora ekonomiska följder coronapandemin orsakar, men Finansministeriets egen uppskattning är att den finländska ekonomin krymper 5,5 procent under 2020.

Diskussion om artikeln