Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Virtuell mösspåläggning, körsång på Arenan och distanspicknick – så här ordnar studentkårerna valborg i år

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 08:27.
Statyn Havis Amanda iklädd en vit studentmössa. I bakgrunden syns ett vimmel av människor.
Bildtext I fjol var det Aalto-universitetet som fick se till att Havis Amanda fick sin studentmössa.
Bild: Lehtikuva

Studenternas favorithögtid vappen har inte fallit offer för coronaviruset då firandet blir virtuellt i stället. Många studentkårer har sedan mars planerat en helt annorlunda valborg än tidigare år på grund av restriktionerna.

På torsdagen sa inrikesminister Maria Ohisalo att parker kan stängas med hjälp av stängsel för att förhindra att valborgsfirare bryter mot coronarestriktionerna.

Fram till den 13 maj är det fortsättningsvis förbjudet att träffas i grupper som är större än 10 personer.

Men körsång, picknick och klingande skumpaglas står ändå på schemat i år – även om det sker virtuellt. Studentkårerna har fått vara kreativa och hitta på nya versioner av de gamla traditionerna.

Havis Amanda får virtuell studentmössa

I Helsingfors innebär valborgsmässoafton för många att följa med då Havis Amanda tvättas och får en studentmössa på huvudet.

I år får statyn en virtuell mössa i samarbete med Helsingfors stad och VR-studion Zoan. Hattpåläggningen direktsänds på webben.

Den traditionella valborgspicknicken i Brunnsparken sköts också endast på distans via en stream och på Yle Radio Suomi.

I sändningen hörs tal från bland annat ordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet HUS och ordförande för Svenska handelshögskolans Studentkår SHS.

Vappu 2019
Bildtext Så här kommer valborgsfirandet inte se ut i år.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Enligt HUS styrelseordförande Claes Bergh började man redan i mars planera hur valborgsfirandetfirandet skulle skötas på distans.

– Det känns bra och spännande att få vara med och planera en så annorlunda valborg. Det är ledsamt att vissa gamla traditioner inte går att utföra på samma sätt som förr men å andra sidan har situationen gett oss en möjlighet att hitta på helt nya lösningar.

Bergh tillägger att HUS inte brukar ha så många egna programpunkter under valborg utan enskilda fakulteter och nationer står för en hel del evenemang.

I år har mycket av HUS arbete gått till att erbjuda plattform och stödja föreningarnas arbete med valborg på distans.

ballong
Bildtext En heliumballong hör till mångas valborgstraditioner.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Svenska handelshögskolans Studentkår SHS har valt att skapa ett virtuellt “vappenrum” där medlemmar kan träffas för att fira valborg tillsammans.

SHS publicerar också på valborgsmässoafton en vappenutmaning där deltagarna hemifrån kan delta i olika utmaningar för att förtjäna ett halarmärke.

– Evenemanget på Facebook har fått nästan lika mycket synlighet som tidigare år, men med deltagande kan man ju aldrig vara säker, säger Fanny Hindsberg som är SHS:s kår- och styrelseordförande

Hindsberg berättar att planeringen gått ganska smidigt när man väl kom igång.

– I början var det ganska mycket tankejobb i och med att allt det vi redan planerat måste tänkas om. Men sen när idéerna var klara gick det ganska smidigt, det krävs mindre tid att ordna ett evenemang som alla sköter själv på distans.

Åbo och Vasa – hemmapicknick och tv-sänd körsång

Redan i början av mars meddelade Åbo Akademis Studentkår ÅAS att man ställer in det traditionella valborgsfirandet på Vårdberget i Åbo.

Svenska Yle sänder som vanligt på valborgsmässoafton både på Arenan och Yle Fem, men i år blir det en potpurri av material från tidigare år – bland annat körsång av Brahe Djäknar och Florakören.

Valborgsfirare i studentmössor på Vårdberget i Åbo.
Bildtext Fullsmockat Vårdberg i Åbo på valborgsmässoafton 2013.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

ÅAS ordförande Matias Martelins tal sänds i år via sociala mediekonton och han medverkar också i Svenska Yles traditionsenliga sändning.

– Jag tycker absolut inte att attityden ska vara att det inte firas någon valborg i år. Vappen är mer än att vi samlas på ett och samma ställe – det handlar om att fira det arbete vi gjort och att blicka framåt. Vi går mot ljusare tider, också vad beträffar coronasituationen, säger Martelin.

Martelin uppmanar också till försiktighet i och med valborgsfirandet.

– Jag hoppas att alla som firar vappen tar i beaktande myndigheternas anvisningar och firar på distans.

Den första maj ordnar kåren en hemmapicknickkampanj där man hoppas att människor taggar sina picknickbilder på sociala medier med hashtaggar som #distanswappen.

Jasmin Öberg som är generalsekreterare vid ÅAS förstår om folk är ledsna över att man inte kan samlas på samma sätt under valborg som tidigare.

– Jag tror det kommer finnas en saknad efter traditionerna, men alla är medvetna om den rådande situationen och förstår allvaret, säger Öberg.

Också i Vasa är det traditionella valborgsfirandet inställt. Ett vanligt år inleds firandet med att Topelius får sin mössa och att studentkören Pedavoces sjunger in våren på Vasa övningsskolas gymnasiums trappa.

– Det blir tyvärr ingen trappsång i år. Det är synd på många sätt. Inte minst för de gamla körsångare som brukar vara med oss och sjunga på in våren, säger styrelsens ordförande Sara Karlsson.

Körsångare i klädda studentmössa sjunger. Kvinna i mörkt hår och röd jacka dirigerar.
Bildtext Studentkören Pedavoces sjunger inte in våren på Valborgsmässoafton i år. Arkivbild från då kören sjöng in våren 2019.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Diskussion om artikeln