Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avvisade irakiern Alis dödsattest var förfalskad enligt CKP - varken Flyktingrådgivningen eller Europeiska människorättsdomstolen misstänkte förfalskade dokument

Från 2020
Dödsattesten som intygar att Ali dödats i Bagdad.
Bildtext Det är den här dödsattesten som CKP anser att är förfalskad. Alis dotter Noor visade dokumentet för Svenska Yle 2018.
Bild: Yle

Irakiern Ali fick inte asyl i Finland och återvände till Irak, men tre veckor senare mördades han. Nu tror Centralkriminalpolisen ändå att Ali lever och att hans dödsattest var förfalskad.

Centralkriminalpolisen berättade igår onsdag att de har inlett en förundersökning om ett misstänkt fall av grovt bedrägeri och en grov förfalskning. CKP har anhållit en person i Nyland och flera personer har förhörts.

– Förhören fortsätter som bäst. Jag måste fatta beslut om jag ska yrka på häktning före klockan 12 i morgon (fredag), säger kriminalkommissarie Jan Aarnisalo på CKP.

Irakiern har i medierna kallats Ali. Han kom till Finland 2015 tillsammans med två av sina barn, Noor och Mustafa.

Ali i Finland.
Bildtext Svenska Yle har träffat både Ali och hans dotter Noor.

I Svenska Yles dokumentär “Den sökande gråter” berättar Ali om sitt jobb som polis i Irak.

Han jobbade med att utreda korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Han berättade att om man sköter sitt jobb på rätt sätt i Irak får man många fiender.

Ali nekades ändå asyl i Finland och återvände till Irak hösten 2017. Enligt dottern Noor sköts han ihjäl i Bagdad tre veckor senare. Alis pappa ska ha identifierat honom på sjukhuset.

Flyktingrådgivningen: “Ingen orsak att ifrågasätta sanningen”

Alis dotter Noor har berättat att hon fick faderns dödsattest från ett sjukhus i Bagdad.

Noor fick sedan hjälp av Flyktingrådgivningen att överklaga Migrationsverkets nekande asylbeslut till Europeiska människorättsdomstolen.

– Då fanns det inte orsak att ifrågasätta sanningen i den givna informationen. Om det framkommer att polisens misstankar håller streck, det vill säga att vi har fått felaktig information av den klagande, så är det en enorm besvikelse, skriver Flyktingrådgivningens verksamhetsledare Pia Lindfors i ett pressmeddelande.

Pia Lindfors är verksamhetsledare för Flyktingrådgivingen.
Bildtext Pia Lindfors säger att Flyktingrådgivningen inte har mer information om CKP:s nya misstankar än det som framgår i polisens pressmeddelande.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Lindfors vill inte kommentera fallet närmare.

– Vi försöker alltid för egen del kontrollera att vi inte ger felaktig information till myndigheter och domstolar, skriver hon.

Europeiska människorättsdomstolen: “En ytterst allvarlig sak”

Europeiska människorättsdomstolen prickade Finland i november 2019 för att myndigheterna inte hade tagit hoten som riktats mot Ali på tillräckligt stort allvar.

Domen ledde till att Finland avbröt avvisningarna till Irak.

– Det rör sig naturligtvis om en ytterst allvarlig sak, och det är mycket viktigt att de misstankar som väckts utreds så grundligt som möjligt, säger Pauliine Koskelo, finländsk domare i Europeiska människorättsdomstolen, till Svenska Yle.

Högsta domstolens president Pauliine Koskelo
Bildtext Pauliine Koskelo är domare i Europeiska människorättsdomstolen. Alla EU-länder har en egen representant.
Bild: Yle/Johan Gullmets

– När saken behandlades i fjol framfördes det inte några invändningar om eventuellt förfalskade dokument, säger Koskelo.

Finland har möjlighet att be Europeiska människorättsdomstolen att behandla fallet på nytt, om det visar sig att dokumenten varit falska.

Irakiska myndigheter anser att dödsattesten är förfalskad

Centralkriminalpolisen misstänker alltså att bevisen som använts av domstolen är förfalskade.

– Dokumenten har haft den mest väsentliga rollen här. Det var också dokumenten som var underlag för domstolen. Vi fick bekräftat av irakiska myndigheter att bland annat dödsattesten är förfalskad, säger Jan Aarnisalo på CKP.

Varför började ni undersöka fallet just nu?

– Vi gjorde den här brottsanmälan nu då tröskeln för undersökning överstegs. Nu fick vi så många konkreta saker som stöder våra brottsmisstankar, och då måste vi undersöka fallet.

Centralkriminalpolisen misstänker att Ali fortfarande lever.

Diskussion om artikeln