Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Sports samarbetsförhandlingar är avslutade - hela personalen deltar i sparågärderna

Från 2020
Stefan Stéen rör sig på knä mot puck.
Bild: AOP/Miikka Jääskeläinen

På torsdagen avslutade hockeyklubben Vasa Sport Ab sina samarbetsförhandlingar. Kontorspersonal, tränarstab och spelare deltar alla i sparåtgärderna. En del permitteras medan andra går ner i lön.

Över hälften av alla FM-ligaklubbar har samarbetsförhandlat på grund av att coronaepidemin ställt in hela den resterande hockeysäsongen.

Många klubbar hade budgeterat för slutspelsmatcher som inte blev av vilket lämnade stora hål i kassan.

På torsdagen hade Vasa Sport förhandlat fram en lösning som berör hela personalen. Åtgärderna startar från och med den första maj medan den gångna säsongens löner betalas normalt. Från klubbens sida säger man att beslutet togs i samförstånd.

- Diskussionerna har hela tiden först i en positiv anda. För spelarnas del var den bästa lösningen att gå ner i lön, medan det för de andra i personalen var vettigare med permitteringar som utförs succesivt under våren och sommaren, säger Vasa Sports vd Tomas Kurtén.

Vasa Sports vd Tomas Kurtén
Bildtext Tomas Kurtén.
Bild: Yle/ Jakob Lillas

Öppna och ärliga förhandlingar

Erik Riska, Filip Riska och Jonne Virtanen har representerat spelarna under samarbetdförhandlingarna. Lagkapten Erik Riska säger att situationen är helt ny för både honom och lagkamraterna.

- Vi vill spela hockey och vi förstod alla, att vi måste ta del i talkot, säger Erik Riska.

Riska säger att förhandlingarna med Kurtén varit öppna och ärliga och båda parter ville gemensamt hitta en bra lösning för helheten.

- I laget är vi nöjda med att vi hittade en lösning och nu kan vi alla koncentrera oss på att träna inför kommande säsong, säger Riska.

Ung man tittar in i kameran
Bildtext Erik Riska.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Individuella träningar tillsvidare

Även tränarna har ställts inför en helt ny situation nu när laget inte kan träna ihop. Under våren och sommaren tränar spelarna individuellt i samråd med tränarna.

- Vi hade tänkt öva Vasa marschen på ett lite annat sätt, men tack och lov vet proffsspelare vad individuell träning betyder, så nog hinner vi få vårt power play att fungera efter sommaren när vi igen kan träna på isen, säger cheftränaren Risto Dufva.

Trots det svåra ekonomiska läget har kontorspersonalen varit aktiv med försäljning och marknadsföring. Sports försäljare Juha Autio säger att österbottningarna slutit upp för att stöda klubben.

- Vi för hela tiden diskussioner med vara samarbetsparter och vår målsättning gällande 1 000 sålda säsongskort före semestrarna ser också ut att kunna lyckas, säger Autio.

Diskussion om artikeln