Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland väcker åtal mot Finland för folkmord under fortsättningskriget

Från 2020
Två soldater blickar ut över skogsmark.
Bild: SA-kuva

Den ryska undersökningskommittén har väckt åtal för folkmord gällande finländarnas handlingar i Karelen under fortsättningskriget. Kommittén uppger att de beslutat väcka åtal på basis av sina utredningar.

Mellan åren 1941 och 1944 internerades etniska ryssar på minst 14 finländska läger, där inkvarteringen, maten och arbetet inte skapade förutsättningar för fångarna att hållas vid liv. Det här hävdar kommittén i sitt pressmeddelande.

Kommittén använder ordet koncentrationsläger och hävdar att över 24 000 människor hölls fångna, varav minst 8 000 omkomna var civila ryssar, däribland 2 000 barn.

Dessutom skriver kommittén att över 7 000 krigsfångar dödades i gaskammare, arkebuserades eller begravdes levande.

I en intervju för Yle Novosti beklagar Riksarkivets chef, docent Jussi Nuorteva, att utredningskommittén framställer påståenden som fakta, trots att de inte kan styrkas med dokument. Speciellt påståendena om att finländarna skulle ha dödat människor i gaskammare eller begravt dem levande tycker Nuorteva är förbryllande.

I en intervju för Ilta-Sanomat går han så långt som att kalla utredningens siffror och påståenden om gaskamrar och begravningar av levande fångar som överdrivna och otrovärdiga.

– Omöjligt. Om finländarna hade använt gaskammare i östra Karelen under ockupationen, så hade vetskap om dem definitivt uppdagats senast direkt efter krigets slut, säger Nuorteva till Ilta-Sanomat.

Finlands utrikesministerium vill att de ryska arkiven öppnas för alla

Det var i måndags som den ryska federationens utredningskommitté, som lyder under president Vladimir Putin, delgav att den utreder finländares misstänkta brott i Karelen under fortsättningskriget.

Kommittén sa sig granska handlingar, som den ryska säkerhetstjänsten FSB:s avdelning i Karelen hade hävt hemligstämplingen för.

Under veckans lopp har det finska utrikesministeriets synpunkter om brottsmisstankarna figurerat i ryska medier.

Ryska medier rapporterar att finska UM påminner om att det här ärendet inte är nytt och att det har utretts grundligt i rätten efter kriget.

Dessutom vill UM att de ryska arkiven ska öppnas för alla forskare.

– Tolkning av historiska händelser är en uppgift för forskare och vetenskapsmän. Som regering vill vi bara trygga öppna och fria förutsättningar för forskning. Vi är ett öppet samhälle och vi anser att svåra historiska problem måste behandlas, citerade nyhetsbyrån RIA Novosti UM på tisdagen.

Yle har inte sett UM:s pressmeddelande i fråga.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Venäjä nostaa rikossyytteen kansanmurhasta suomalaisten toimista jatkosodan aikana – osalle komitean väitteistä ei löydy vahvistusta asiakirjoista av Erkka Mikkonen och Juho Takkunen.

Diskussion om artikeln