Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanska kongressen antog nytt stödpaket på nära 500 miljarder dollar: "Inte heller detta räcker till"

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 06:07.
Representanthusets talman Nancy Pelosi ledde budgetförhandlingarna i kongressen där man har infört strikta nya regler på grund av pandemin.
Bildtext Representanthusets talman Nancy Pelosi ledde budgetförhandlingarna i kongressen där man har infört strikta nya regler på grund av pandemin.

Den amerikanska kongressen har antagit ett nytt stödpaket som uppgår till nästan 500 miljarder dollar. Över 300 miljarder riktas till små- och medelstora företag, som behåller sina anställda medan resten går till sjukhus och upptrappade coronatester.

75 miljarder anslås till sjukhus som kämpar med ekonomiska svårigheter och 25 miljarder satsas på att trappa upp coronatester över hela landet.

Stödpaketet antogs samtidigt som ytterligare 4,4 miljoner amerikaner ansökte om arbetslöshetsskydd. Arbetslösa kan inte räkna med några nya stöd i detta paket, trots att nästan 27 miljoner amerikaner har förlorat sina jobb under de fem senaste veckorna.

Demokraterna krävde direkta åtgärder för att stöda arbetslösa och för att folk ska klara av att betala sina hyror, men republikanerna vägrade in i det sista.

Demokraterna ville också ha striktare översyn av hur pengarna administreras så att de når rätt adress, men republikanerna gick inte med på det heller.

- Miljoner människor är utan arbete. Det här är en mycket, mycket, mycket sorglig dag. Vi är här med nästan 50 000 döda, ett enormt antal människor som berörs och all denna osäkerhet, konstaterade talman Nancy Pelosi inför omröstningen.

Lagförslaget som antogs med rösterna 388-5 i representanthuset, går nu vidare till Vita huset där presidenten väntas underteckna det.

Mer stöd behövs

Debatten om ett nytt stödpaket började genast efter omröstningen.

Demokraterna vill ha ännu ett stödpaket som omfattar arbetslösa och delstater som har hamnat i ekonomiskt trångmål på grund av viruspandemin.

Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell säger att han inte vill diskutera direkt stöd till delstaterna som enligt honom hellre borde gå i konkurs.

Det skulle i praktiken innebär dramatiska nedskärningar och att delstater och större städer skulle vara tvungna att sparka miljontals offentligt anställda som lärare, brandmän och poliser för att balansera sina budgetar.

Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell säger att han inte vill diskutera direkt stöd till vare sig arbetslösa eller delstater som är i svårigheter.
Bildtext Senatens republikanska majoritetsledare Mitch McConnell säger att han inte vill diskutera direkt stöd till vare sig arbetslösa eller delstater som är i svårigheter.

De flesta amerikanska delstater styrs av lagar om att de inte kan ha budgetunderskott, vilket innebär att de måste ty sig till smärtsamma nedskärningar under kriser så som den rådande pandemin.

Även republikanska guvernörer har sällat sig till dem som kräver direkta åtgärder och trycket ökar ständigt på Vita huset och kongressen att gå med ytterligare ett stödpaket.

- Vi är smärtsamt medvetna om att folket oroar sig för hälsan, jobben och hur livet ser ut när krisen börjar vara över. Det är helt klart att inte heller detta räcker till för att tillfredsställa de amerikanska familjernas enorma behov, säger Richard E. Neal som leder representanthusets budgetutskott.

Alla vuxna amerikaner har redan fått eller skall få 1 200 dollar i direkt penningstöd, men politikerna verkar rätt eniga om att det inte räcker till för folk som förlorar sina jobb och därmed ofta även sin sjukförsäkring.

Nära tretusen miljarder i stöd

Kongressen har nu på kort tid beslutat om en rad stödåtgärder som är värda nästan tretusen miljarder dollar. Allt betalas med nya statslån vilket innebär att budgetunderskottet ständigt växer.

Samtidigt ökar också missnöjet med hur stödpengarna delas ut då det har avslöjats hur stora bolag gagnas på de små- och medelstora företagens bekostnad.

Företag och affärsmän med goda kontakter till Vita huset eller banker som delar ut stödpengarna har också gagnats, enligt medierna.

Finansministeriet har därför varit tvunget att be företag i uppmärksammade eller kontroversiella fall att betala tillbaka pengar som de fick i krislån.

Det ska hädanefter bli svårare för börsnoterade bolag att få krislån som är avsedda för mindre företag.

Finansministeriet lovar också att publicera namnen på företag som får åtnjuta skattemedel, efter klagomål om att utbetalningen av stöd och lån inte har varit transparent.

Nästan 50 000 döda

USA registrerade över 3 100 coronadöda under det senaste dygnet, som var det tredje värsta hittills vad gäller antalet döda.

Det innebär att 49 759 insjuknade har avlidit, uppger Johns Hopkins Universitetet i Baltimore.

Antalet smittade ökade med över 26 000 under det senaste dygnet och totalt har man nu bekräftat över 860 000 coronafall i USA.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln