Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur ska regeringen stödja företag i knipa? Förhandlingar om stödåtgärder inleds i dag

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 09:09.
Stolar uppochnervända på bord i ett tomt kafé.
Bildtext Många företag har svårt med att klara hyrorna och utbetalningarna av löner just nu. Bilden tagen på ett kafé i Hagalund i Esbo.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Coronakrisen har slagit hårt mot många företagare. Flera har varit tvungna att lägga lapp på luckan, åtminstone tillfälligt, till följd av virusepidemin. Regeringen samlas i dag för att diskutera hur företagen kan stödas ekonomiskt.

Det som bland annat ska diskuteras är nya stödmodeller som eventuellt kunde komplettera nuvarande företagsstöd. Det lyfte näringsminister Mika Lintilä (C) fram under riksdagens frågestund i går.

Under de senaste dagarna har hård kritik riktats mot att de företagsstöd som delats ut av NTM-centralerna och Business Finland riktat sig mot förnyelseåtgärder, i stället för exempelvis hyror eller utbetalningen av löner, som för många företag är bland de mest akuta problemen.

HS: Arbetsgrupp föreslår ny stödmodell

En arbetsgrupp med fokus på att hjälpa coronadrabbade företag föreslår nu en ny stödmodell som skulle möjliggöra direkta stöd till företagen, rapporterar tidningen Helsingin Sanomat.

Enligt modellen skulle företag få ersättning för en del av sina fasta kostnader och personalutgifter på basis av hur hårt coronakrisen drabbat deras omsättning.

Om företagets omsättning krympt markant skulle staten stå för en del av de fasta utgifterna, förutsatt att företaget inte kunde ha rättat till situationen med att minska på andra kostnader.

Stödmodellen skulle användas för att hjälpa företag inom samtliga branscher. En motsvarande modell tillämpas redan i Norge och Danmark.

Arbetsgruppen som ligger bakom förslaget har tillsatts av Arbets- och näringsministeriet och Finansministeriet och leds av Vesa Vihriälä, professor vid Helsingfors universitet. Till gruppen hör bland annat Nobelpristagaren och nationalekonomen Bengt Holmström och nationalekonomen Sixten Korkman.

Källor: STT, HS

Diskussion om artikeln