Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Columbus succérookie fick maffigt NHL-kontrakt: "Har alla förutsättningar att vara en oerhört bra målvakt i den här ligan"

Från 2020
Elvis Merzlikins i Columbus tröja.
Bildtext Elvis Merzlikins har en NHL-säsong i bagaget.
Bild: Icon Sportswire / AOP

Ishockeyklubben Columbus har spikat sin målvaktsduo för de två kommande säsongerna. Letten Elvis Merzlikins har förlängt och bildar även i fortsättningen målvaktspar med finländaren Joonas Korpisalo. Merzlikins fick en mardrömslik start på NHL-karriären men var fenomenal efter nyår.

Elvis Merzlikins har tecknat ett tvåårskontrakt med Columbus. För en vecka sedan kritade Merzlikins målvaktskollega Joonas Korpisalo på en lika lång förlängning.

Därmed lär duon Merzlikins–Korpisalo bilda klubbens målvaktspar i åtminstone två säsonger till.

Merzlikins, som NHL-debuterade i höstas, får en maffig lön. Kontraktet är i snitt värt 4 000 000 dollar per säsong.

"Var den bästa målvakten utanför NHL"

Klubbchefen Jarmo Kekäläinen säger på klubbens webbplats att han är belåten.

– I många år var vi säkra på att Merzlikins är den bästa målvakten utanför NHL. Den här säsongen har han visat att han har alla förutsättningar att vara en oerhört bra målvakt i den här ligan.

Korpisalo får i fortsättningen nöja sig med att vara lönetvåa på målvaktssidan. Finländaren får i snitt 2 800 000 dollar per säsong.

MålvaktMatcherRäddnings-%Insläppta mål / match
Elvis Merzlikins3392,32,35
Joonas Korpisalo3791,12,60

Columbus hade länge svårt att locka över Merzlikins till Nordamerika. Den nyss 26 år fyllde målvakten ville utvecklas i Europa och tog först sommaren 2019 klivet över Atlanten.

Det blev en mardrömslik inledning på NHL-äventyret. Först i sin tionde match noterades Merzlikins för sin första seger.

Han tog sin chans då Korpisalo skadades den 29 december. Merzlikins fick bära målvaktsansvaret i två månader och efter Korpisalos skada hade letten 93,5 i räddningsprocent och 1,97 i insläppta mål per match. Räknat från den 29 december var Merzlikins NHL-tvåa i båda statistikkategorierna. Bara Bostons Tuukka Rask hade bättre siffror.

– Det är en ära att få fortsätta här i två år. Jag är glad eftersom jag gillar allt här. Jag gillar staden. Jag gillar lagkamraterna och organisationen, inte minst fansen, säger Merzlikins på Columbus webbplats.

– Jag fick inte den bästa starten på NHL-karriären men fansen övergav mig ändå inte.

KHL-stjärna förstärker anfallet

I början av veckan deklarerade Columbus att man tecknat ett kontrakt med den ryska anfallaren Mikhail Grigorenko. Enligt sajten Capfriendly skulle det ha handlat om ett ettårskontrakt värt 1 200 000 dollar.

25-åringen har fem NHL-säsonger i bagaget men fick inte till det i Buffalo (2012–15) eller Colorado (2015–17). De två förra säsongerna har Grigorenko spelat i KHL-klubben CSKA Moskva. Säsongen 2019–20 noterades han för 19 + 22 = 41 poäng på 47 matcher.

Efter att Columbus presenterat avtalet meddelade NHL att det inte var giltigt, eftersom Grigorenko först kan teckna ett kontrakt den 1 juli. Parterna har kommit överens om att krita på kontraktet då.

Diskussion om artikeln