Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kvinna häktad - misstänks ha förfalskat dödsattest i fallet Ali

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 17:29.
Krp:n rakennus vantaalla.
Bildtext CKP:s byggnad i Vanda.
Bild: Markku Rantala / Yle

En kvinna har häktats i fallet Ali, där en irakisk man som påståtts vara död misstänks vara vid liv.

Kvinnan, som är född 1996, häktades vid Västra Nylands tingsrätt på fredagen på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och grov förfalskning.

Brottsmisstanken har att göra med Finlands fällande dom i Europeiska människorättsdomstolen.

Finland prickades i november i fjol för att ha avvisat en irakier, som uppgavs ha mördats strax efter att han återvänt till Bagdad.

Enligt Europeiska människorättsdomstolen hade Finland brutit mot artikel två och tre i europeiska människorättskonventionen, det vill säga punkterna som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.

Det var mannens i Finland bosatta dotter som tog ärendet till Europeiska människorättsdomstolen.

CKP misstänker att irakiern är vid liv

Centralkriminalpolisen misstänker att domstolens domslut har baserat sig på falska dokument och att den irakiska mannen fortfarande är vid liv.

Enligt Yle Uutisets uppgifter är den häktade kvinnan mannens dotter, men polisen har inte bekräftat detta.

- Förundersökningen är nu igång och innan det har man utrett saken i en inledande utredning enligt förundersökningslagen. Häktningsärendet blev aktuellt efter taktiska och tekniska utredningar och förhör med personer som knyter till fallet, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Jan Aarnisalo vid Centralkriminalpolisen, i ett pressmeddelande.

"Uppgifterna verkade trovärdiga - allvarligt om det blev fel"

Jessica Stolzmann var en av de journalister vid Yle som var först med nyheten om att den utvisade irakiern hade mördats i Irak. Hon vet inte vad hon nu ska tro.

- Om det som Centralkriminalpolisen nu misstänker stämmer, så är det ju ett allvarligt bedrägeri, och i så fall mycket beklagligt. Ändå är det förstås bra om han inte har blivit mördad.

Jessica Stolzmann påpekar att man inte vet någonting om eventuella motiv ännu. En fingerad död kunde kanske underlätta dotterns möjlighet att få asyl Finland, men det finns många möjligheter.

Det är allvarligt om vi har gått ut med osanning i vår rapportering, säger Jessica Stolzmann.

- Det vi baserade våra uppgifter på var intervjuer med anhöriga, dödsattesten som vi också verifierade och rapporter från polisen i Irak. Dessutom fanns information om att han också tidigare hade blivit utsatt för mordhot.

I efterhand kan man säga att vi borde ha varit ännu noggrannare, säger Jessica Stolzmann. Men då var uppgifterna så trovärdiga att vi kunde gå ut med det.

Samma information gick igenom så många insatser som i så fall har blivit lurade, inklusive en domstol. Det är pinsamt och beklagligt om det var felaktig information. Men det vet vi alltså ännu inte helt säkert.

Artikeln uppdaterades 24.4.2020 klockan 17.29 med kommentarer av Jessica Stolzmann.

Diskussion om artikeln