Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Flera hundra valde att inte få tillbaka pengarna för biljetten till bandyfinalen” - Akilles bandy tackar fansen och ser ljust på framtiden

Från 2020
En man i grön munkjacka sitter på en hustrappa.
Bildtext Akilles bandys viceordförande Niklas Skog ser ljust på föreningens framtid.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Akilles bandy gick miste om viktiga intäkter då bandyfinalen spelades inför tomma läktare. Med hjälp av stöd från bland annat fansen ser föreningen ändå ljust på framtiden.

I mitten av mars blev det guldfest i Borgå då Akilles vann bandyfinalen mot Veiterä på hemmaplan. Segeryran blev ändå rätt kort.

- Den tog nog slut ganska snabbt. När coronan bröt ut så blev det korta fester och inga resor eller annat kring det, säger Niklas Skog, viceordförande för Akilles bandy.

Några dagar innan bandyfinalen skulle spelas satte coronaviruset nämligen käppar i hjulet. Bandyförbundet beslöt att finalen spelas inför tomma läktare och publikfesten vid planen uteblev.

Bandylag firar seger
Bildtext Akilles vann FM-guld den 14 mars.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Innan det här stod klart hade Akilles bandy redan hunnit sälja omkring 900 biljetter.

Efter finalen började föreningen betala tillbaka pengarna för biljetterna men till föreningens stora glädje ville alla inte få pengarna tillbaka.

- Flera hundra valde att inte få tillbaka pengarna för biljetten till bandyfinalen och dem får vi nog tacka. Vi har haft stor nytta av pengarna, säger Skog.

Ekonomiskt tufft för föreningen

Dessa pengar väger ändå inte upp för alla de intäkter som föreningen gick miste om på grund av utebliven publik.

- Jag tänker på hur mycket pengar vi missade om vi skulle ha haft 5000 människor och titta på finalen och de skulle ha köpt sin grillkorv, inträdesbiljett och kanske några förfriskningar, säger Niklas Skog.

Inför finalen hade bland annat stora mängder grillkorv införskaffats. Till föreningens lycka kunde största delen returneras.

- Vi hade bra leverantörer från Borgå som också ställde upp och tog tillbaka en stor del. Men det är klart att vi blev med en del korvar och de delade vi ut eller frös in.

Bandysupportrar firar seger
Bildtext Akillesfansen firade guldet på Krämaretorget istället.
Bild: Mikael Kokkola/Yle

Skog berättar att den ekonomiska situationen för föreningen nu är utmanande. Tillsammans med bandyförbundet ska de undersöka om de kan ansöka om stöd från ministeriet.

- Det är ganska många andra som också ansöker om dom pengarna. Sen måste man komma ihåg att i det här nationella läget vi har med coronaviruset så känns de här problemen ganska marginella.

De uteblivna intäkterna från finalen kommer att påverka föreningens möjligheter att exempelvis ordna läger. Det här ska ändå inte hindra föreningen från att bedriva sin verksamhet.

- Det är bara att kavla upp ärmarna och jobba lite hårdare och fortsätta som tidigare.

Lugna månader med lagbygge för nästa år

Skog berättar att föreningen alltid fått stöd från lokala företag men att de i det här läget inte direkt har gått ut för att fråga om mer stöd.

- Det vi har försökt göra är att trycka upp lite kläder och planscher med autografer som vi säljer. Vi hoppas att sponsorer och fans skulle köpa dem och på det sättet understöda föreningen.

Förutom bandyfinalen har coronaepidemin inte ställt till med några andra utmaningar för föreningen.

En man iklädd grön munkjacka står i en trädgård.
Bildtext Niklas Skog är redo att kavla upp ärmarna och jobba för föreningen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Mars och april är vanligtvis också lugna på bandyfronten berättar Skog.

- Det vi till en del håller på med är nästa års lagbygge, men vi kan och vill inte heller träffa några spelare i det här skedet. Vi hoppas förstås att alla spelare som vi har i laget skulle fortsätta.

Trots att läget för tillfället är ekonomiskt utmanande så ser Skog positivt på Akilles bandys framtid.

- Framtiden ser ljus ut. Bara vi nu blir av med coronakrisen under sommaren så att vi kan sätta igång serien i höst.

Diskussion om artikeln