Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vilken kvinna blir Joe Bidens vicepresidentkandidat i USA? Spekulationerna är i full gång - här är de hetaste namnen just nu

Från 2020
Uppdaterad 25.04.2020 23:35.
Joe Biden kävelee kannatajiensa joukossa vaalitilaisuudessa Etelä-Carolinassa.
Bildtext En risktagning eller ett tryggare val? Joe Biden har sagt att han inom kort inleder processen för att välja sin vicepresidentkandidat.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA / AOP

Efter att i praktiken säkrat nomineringen som Demokraternas presidentkandidat, står Joe Biden snart inför sitt hittills viktigaste beslut i presidentvalskampanjen: valet av vicepresidentkandidat.

Coronaepidemin slår hårt mot USA och sätter en stark prägel också på valrörelsen eftersom det åtminstone på kort sikt inte kommer att ordnas några kampanjevenemang - förutom på virtuella arenor.

I övrigt kan man utgå från att sedvanliga politiska överväganden gäller också i Joe Bidens val:

  • att hitta en vicepresidentkandidat som partiet är enigt om
  • att kompensera för de egna svagheterna
  • att entusiasmera viktiga väljargrupper
  • att - självklart - hitta en parhäst som kan träda fram och sköta presidentämbetet ifall situationen kräver det

Den sistnämnda aspekten kan anses vara särskilt betydelsefull i den 77-åriga Bidens fall.

Biden har redan lovat att han kommer att välja en kvinna.

En gallupundersökning som nättidningen Politico lät göra förra veckan visar att fyra av fem demokratiska väljare anser det viktigt att Biden väljer en parhäst med erfarenhet inom ledarskap och lagstiftning. Hälften av demokraterna anser det viktigt att valet faller på en kvinna.

Här presenterar vi de hetaste namnen i förhandsspekulationerna och analyserar kandidaternas för- och nackdelar ur Bidens och Demokraternas perspektiv.

Kamala Harris - den fräna åklagaren från Kalifornien

Kamala Harris.
Bildtext Kamala Harris är mångas toppnamn i spekulationerna.
Bild: Etienne Laurent / EPA

Senatorn Kamala Harris ses av många som den största favoriten till posten som Bidens vicepresidentkandidat. Meritlistan är stark: Innan senatsposten var hon chefsåklagare i Kalifornien. Harris insats i senatsutfrågningen av Brett Kavanaugh, president Trumps kontroversiella kandidat till högsta domstolen, gjorde henne för några år sedan till en stjärna bland många demokrater.

Det hettade till några gånger mellan Biden och Harris under primärvalskampanjen men stridsyxan har sedermera begravts. Harris offentliggjorde sitt stöd till Biden redan tidigt mars, medan Biden beskrev den 54-åriga senatorn som en person med en “enorm kapacitet” och förutsättningar att bli “vicepresident eller president en vacker dag”.

Harris är en frän kritiker av den sittande presidenten och det är lätt att föreställa sig 54-åringen i rollen som en energisk attackhund mot Trump, medan Biden får utrymme att framstå som en mer enande politisk kraft

Fördelar:

Som afroamerikansk kvinna från en delstat med en stor latinominoritet antas Harris på ett naturligt sätt kunna appellera till etniska minoriteter. Harris är en frän kritiker av den sittande presidenten och det är lätt att föreställa sig 54-åringen i rollen som en energisk attackhund mot Trump, medan Biden får utrymme att framstå som en mer enande politisk kraft. Harris eventuella vicepresidentskap utsätter inte heller demokraterna för risken att förlora hennes senatspost i Kalifornien, då stödet för partiet är starkt i delstaten.

Nackdelar:

Trots starka politiska meriter på pappret har många demokrater, särskilt på vänsterkanten, kritiserat Harris agerande som chefsåklagare i Kalifornien. Hennes åklagarperiod sammanföll med en tid av tuffare tag mot brottslingar och det uppfattas av många som en belastning i en tid då massinspärrningar ses som ett växande samhällsproblem i USA.

Elizabeth Warren - den meriterade Harvardprofessorn som vill förändra USA i grunden

Elizabeth Warren
Bildtext Valet av Elizabeth Warren till vicepresidentkandidat skulle entusiasmera vänsterfalangen inom demokraterna.
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Elizabeth Warrens meritlista imponerar: sittande senator från Massachussetts, Harvardprofessor och författare, chef för den federala myndigheten för konsumentskydd (Consumer Protection Bureau) under Barack Obamas tid som president.

Warren gjorde enligt många en stark primärvalskampanj med ett progressivt kampanjbudskap som fokuserade på att bekämpa korruptionen och införa stora strukturella förändringar i samhällsekonomin. Hon tillhör de starkaste kritikerna av president Donald Trumps hantering av coronakrisen. På torsdagen drabbades Warren personligen av coronatragedin, då hennes äldsta bror dog i sviterna av covid-19 i en ålder av 86 år.

Fördelar:

Gallupar visar att Warren är mycket populär bland många demokrater och hon skulle med säkerhet mobilisera entusiasm bland vissa väljargrupper som Biden haft problem att nå ut till - det vill säga demokratiska partiets vänsterfalang, unga väljare samt kvinnor.

Warren är en stridbar och stundvis lysande debattör som utan problem kan framföra mångsidiga argument mot ett återval av Donald Trump. Tack vare sin långa erfarenhet är hon enligt många bedömare redo att utan större problem axla rollen som president om situationen kräver det.

Nackdelar:

Primärvalskampanjen blottade skarpa ideologiska skillnader mellan Warren och Biden. Warren förespråkar i motsats till Biden en heltäckande, offentlig hälsovårdsförsäkring vilket är en väldigt impopulär målsättning bland republikaner men också bland flera demokrater. Frågan kan ändå hamna i nytt ljus i årets coronapräglade presidentval.

Mätningar under primärvalet tydde på att Warrens värdeliberala och ekonomiskt progressiva budskap riskerar att avskräcka mittenväljare och Trumpkritiska republikaner i kritiska vågmästardelstater.

Warrens vicepresidentskap skulle också åtminstone tillfälligt äventyra en för demokraterna viktig senatorspost i Massachusetts eftersom delstatens republikanska guvernör kan utnämna en ersättare från sitt eget parti på posten.

Den 70-åriga Warren skulle tillsammans med den 77-åriga Biden bilda en duo som knappast kan anses representera partiets - eller landets - politiska framtid på längre sikt.

Amy Klobuchar - den tuffa arbetsmyran från Mellanvästern med en vinnande CV

Amy Klobuchar sitter men händerna i kors.
Bildtext Amy Klobuchar står ideologiskt nära Biden och antas kunna appellera till väljare i Mellanvästern.

Minnesotasenatorn Amy Klobuchars avhopp i demokraternas primärval och hennes omedelbara stöd för Joe Biden var en stark orsak till Bidens mäktiga comeback på supertisdagen i början av mars. Klobuchar är tidigare federal åklagare och senator från och med 2007. Ideologiskt står 59-åringen nära Joe Biden; hon anses representera partiets mittenfalang och i likhet med Biden har hon ofta varit öppen för dialog och samarbete också med republikaner.

För att besegra Donald Trump i höstens presidentval måste Joe Biden nå framgång bland moderata och konservativa väljare i den amerikanska Mellanvästern - en region som råkar vara Amy Klobuchars hemmaplan.

Fördelar:

För att besegra Donald Trump i höstens presidentval måste Joe Biden nå framgång bland moderata och konservativa väljare i den amerikanska Mellanvästern - en region som råkar vara Amy Klobuchars hemmaplan.

Klobuchar har vunnit val efter val i sin hemdelstat Minnesota där hon är enormt populär. Hon anses av många vara bäst positionerad att hjälpa Biden vinna röster också i två andra livsviktiga vågmästardelstater som demokraterna knappt förlorade i valet 2016 - Michigan och Wisconsin.

Klobuchar är en stabil debattör och beskrivs som en tuff men jordnära pragmatiker som i likhet med Biden upplevt personliga motgångar i livet. Det kan väcka genklang hos många väljare under ett valår då USA konfronteras med en ekonomisk och epidemiologisk kris som saknar motstycke.

Nackdelar:

Valet av en pragmatisk mittendemokrat som Klobuchar riskerar att släcka kampanjglöden hos en bred skara besvikna Bernie Sanders-supportrar och andra som hoppas på en färgad eller mer progressiv politiker. Klobuchar uppfattas av vissa som en alltför konventionell och tråkig politiker för att kunna öka entusiasmen för Bidens kandidatur. Klobuchars åklagarbakgrund, precis som i Kamala Harris fall, ses som en belastning snarare än som en merit av vissa väljare.

Stacey Abrams - en stigande stjärna från Södern som kan skapa entusiasm bland gräsrötterna

Stacey Abrams står bakom ett podium och talar i en mikrofon.
Bildtext Stacey Abrams förlorade knappt i delstaten Georgias guvernörsval år 2018.

Demokraten Stacey Abrams fick stor nationell synlighet när hon utmanade republikanen Brian Kemp i guvernörsvalet i Georgia år 2018. Hon förlorade med knapp marginal i den konservativa delstaten, men har länge uppfattats som en av demokraternas stigande stjärnor. Innan guvernörsvalet hann Abrams göra karriär som minoritetsledare i Georgias representanthus. Hon har bland annat profilerat sig i kampen mot röstförtryck.

Fördelar:

Många demokrater som anser att partiet starkare bör föra fram landets ökade etniska och sociala mångfald flaggar för Abrams. De afroamerikanska väljarna säkrade Bidens primärvalsseger men många demokrater varnar för att han inte har råd att ta samma stöd för givet i november. I presidentvalet 2016 sjönk valdeltagandet bland de afroamerikanska väljarna betydligt men genom att välja Abrams till sin vicepresidentkandidat kunde Biden troligen vara säker på att samma sak inte upprepas i år.

Med sina 46 år skulle Abrams i mångas ögon utgöra en fräsch kontrast till den över 30 år äldre Biden och få honom att framstå som mer än bara än bara en “vit äldre man”. Som ett mindre känt namn kunde Abrams skänka Bidens kampanj en välkommen dos entusiasm, vilket den tidigare vicepresidenten hittills haft svårt att mobilisera.

Flera mätningar tyder också på att amerikaner i tider av kris söker trygghet och förutsägbarhet snarare en förändring, vilket talar emot valet av Abrams

Nackdelar:

Stacey Abrams är ett oprövat kort på den nationella arenan och saknar erfarenhet från tyngre politiska uppdrag. Det är lätt att föreställa sig hur republikanerna gör allt för att ifrågasätta hennes förmåga att hoppa in som president ifall något skulle hända Joe Biden. Flera mätningar tyder också på att amerikaner i tider av kris söker trygghet och förutsägbarhet snarare en förändring, vilket talar emot valet av Abrams.

Gretchen Whitmer - guvernören som upplevt ett lyft under coronakrisen

Gretchen Whitmer talar i en mikrofon.
Bildtext Gretchen Whitmers popularitet har ökat kraftigt under coronakrisen - bär lyftet henne till en vicepresidentpost?

Från att ha varit en relativt okänd figur på den nationella arenan, har Michigans guvernör Gretchen Whitmer den senaste månaden blivit ett hett namn i vicepresidentspekulationerna.

Osaken är coronakrisen, som slagit särskilt hårt mot Michigan. Whitmer har fått beröm både från demokrater och republikaner för sin hantering av krisen och sina snabba beslut att införa begränsningar. Hon har krävt mer resurser från den federala regeringen och anklagat president Trump för handfallenhet, vilket irriterat presidenten. Whitmer hamnade i rampjuset efter att Trump vid ett tillfälle kritiserade Whitmer och beskrev henne som “den där kvinnan från Michigan”.

Fördelar:

Michigan ses som en av de viktigaste vågmästardelstaterna i höstens val. Med en populär guvernör som vicepresidentkandidat menar många att demokraterna skulle ha “hemmaplansfördel” och inte bara vinna i Michigan, utan överlag stärka aktierna i den politiskt viktiga Mellanvästern. Med sina 48 år kan Whitmer framstå som ett framtidsnamn medan guvernörserfarenheten fungerar som ett trumfkort mot dem som ifrågasätter hennes ledarerfarenhet.

Whitmer och andra guvernörer går en känslig balansgång där det gäller att balansera mellan motstridiga intressen. Coronakrisen har gett Whitmer ett plötsligt lyft, men lyftet kan försvinna lika snabbt om coronaläget i Michigan förvärras ytterligare samtidigt som näringslivet har det svårt

Nackdelar:

Många har hyllat Whitmer för coronahanteringen i Michigan, men de senaste dagarna har också kritiken ökat. Delstatens begränsningar tillhör de tuffaste i landet vilket ogillas av invånare som snabbt vill öppna upp ekonomin.

Whitmer och andra guvernörer går en känslig balansgång där det gäller att balansera mellan motstridiga intressen. Coronakrisen har gett Whitmer ett plötsligt lyft, men lyftet kan försvinna lika snabbt om coronaläget i Michigan förvärras ytterligare samtidigt som näringslivet har det svårt.

Whitmer är en moderat demokrat som, i likhet med Klobuchar, kunde få det svårt att entusiasmera partiets progressiva gräsrötter.

Forskningen ger inte heller ett särskilt starkt belägg för att den så kallade “hemmaplansfavören” är en betydande faktor vid valet av vicepresidentkandidat.
Därtill har Whitmer nyligen signalerat att hon inte skulle ha intresse av att byta ut sitt nuvarande jobb mot en eventuell post som vicepresident.

Diskussion om artikeln