Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vad gör trädgårdsmästaren all den tid då blommorna inte blommar?

Från 2020
Trädgårdsmästare Maria Louko poserar i den våriga parken.
Bildtext Det finns gott om arbete för Maria Louko på stadens parkområden i Vasa.
Bild: Yle / Keijo Lehto

Trädgårdsmästare Maria Louko räfsar fjolårslöv och nedfallna kvistar i parken utanför Korsholms kyrka i Gamla Vasa. Höstens och vinterns stormar har farit hårt fram med träden. Det har stormat ovanligt mycket och det märks.

- Det är kvistar precis överallt, säger Maria Louko.

Stadsträdgården i Vasa har 20 tillsvidareanställda, som jobbar året om på heltid för att sköta stadens 150 hektar parkområden. Till parkområden räknas också de rabatter som finns till exempel vid trafikleder för att öka trivseln för invånarna.

Det är ett kretslopp

Buskar beskärs den här tiden på året. Man plockar bort det som är torkat och dött. Ifall busken är överårig och ful eller risig ersätts den med en ny.

- Men den här rosenbusken behöver vi inte ta ned helt och hållet, utan vi klipper bort det som är gammalt. Så stimulerar vi busken att producera nytt från rötterna.

Vid buskar låter man löven på marken ligga kvar. Jorden behöver få näring tillbaka av de gamla löven.

- Det är ett kretslopp, bryter vi det så måste vi tillföra näring från någon påse, säger Maria Louko.

Trädgårdsmästarna tömmer också alla 500 sopkärl som placerats runt om i stan.

- Folk är ganska bra på att använda dem faktiskt, säger Louko.

Det som göms i snö kommer upp i tö. Lukten av hundbajs är ställvis ganska påfallande. För att slippa det här har man placerat ut poster med gratis plastpåsar runt om i stan.

I stadsträdgården planerar man under vintern vilka blommor och vilka färger man ska ha var. Det varierar från år till år.

- Man kan ju inte ha samma växter på alla ställen. Det beror ju på hur solig platsen är och vilken växt som trivs var, förklarar Maria Louko.

Programmet är inte längre tillgängligt