Mycket planering ligger bakom en radiosändning: "En del tror att jag jobbar bara två timmar per dag"
Vad gör en programledare egentligen? För att få en radiosändning att funka krävs ett stort samarbete med flera personer. För programledare Hannah Norrena är de roligaste dagarna då när det händer saker - då är radiomediet som bäst.
Efter nyheterna klockan 13 är det Hannah Norrena som tar över i etern på Yle Vega. Det är en roll som hon har haft i många år nu, men vägen in till studion var inte planerad.
- Jag började med att jobba på tv för 15 år sedan och då skulle jag också göra en radioversion. Min producent tyckte att jag var en naturbegåvning och att jag borde jobba på radio i stället. Den vägen började jag på Radio X3M:s Morgonshow.
Under sändningen i Yle Vega så är det Norrena själv som sköter om allting, också det tekniska. Bilden som många har av en radiostudio, med en tekniker som sitter bakom en glasruta, är numera föråldrad.
- Det är nog ingen som kommer och hjälper till, vi sköter allt själva.
Vid mixerbordet finns fem dataskärmar med vilka programvärden ska hålla reda på allt från vilka låtar och inslag som kommer härnäst, till gästernas mikrofoner och tiden kvar innan nyhetssändningar och andra avbrott.
Men att göra ett radioprogram innefattar så mycket mer än att bara tala i mikrofon i två timmar.
- Det är ganska vanligt att folk tror att jag jobbar bara några timmar om dagen, men det är mycket förberedelser.
Samarbete ligger bakom varje sändning
Även om Norrena gör själva sändningen själv så är det ett stort arbetslag som ligger bakom helheten. Det finns flera redaktörer som gör inslag och det finns också producenter och tekniker som jobbar för produkten, men som inte själva hörs i sändningen.
- Vi börjar dagen med ett möte där vi diskuterar vad som händer under dagen och vad sändningen kommer att innehålla. Sen ägnar man många timmar med att editera olika inslag, ringa upp folk och planera, säger Norrena.
Norrena tycker själv att de bästa stunderna på jobbet är när det händer något som liveradion kan reagera snabbt på.
- Jag minns att jag var i studion när Marie Fredriksson dog. Inom loppet av 15 minuter efter dödsbudet hann få in det i nyheterna, vi spelade en låt av Roxette och en musikredaktör kom in i studion och pratade om det. Det är sådant man kan göra i radio när den är som allra bäst, det kan man inte göra i tv.
