Sommarteater planerar livesändning till riskgruppen – Postbacken glömmer inte bort de äldre: "Vi har känt ett stort stöd"
Om inte publiken kan ta sig till teatern måste teatern ta sig till publiken – på sätt eller annat. Så resonerar Postbackens sommarteater i Borgå, som fortsätter streta på. Men fortfarande återstår en ödesdag som dikterar pjäsens framtid.
– Älskling, du måste lära dig reglerna. En revy byter alltid titel fyra gånger, blir uppskjuten tre – och är ändå aldrig färdig till premiären.
När det unga kärleksparet Stefan Fröjdman och Merete Lindholm repeterar i den lantliga idyllen på Borgås landsbygd är det förstulna ögonkast och höjda ögonbryn som gäller.
Den här torsdagskvällen har regissören och tre av skådespelarna tagit sig till Postbacken för att inspektera scenbygget – och träffa Tv-nytt. Vanligtvis möts de via videochatt.
För den här repetitionsvåren har sett annorlunda ut.
– Vi har inte gett upp eftersom det finns en stark vilja inom ensemblen att se korten till slut. Vi följer naturligtvis alla restriktioner som finns, säger teaterveteranen Kim Gustafsson.
Nu gäller det bara att hoppas att manusets spådom om tre uppskjutna premiärer inte blir verklighet. För just nu har ensamblen till pjäsen Arsenik och gamla spetsar medvind i seglen.
I onsdags levererade regeringen ett besked som väcker hopp: Offentliga evenemang förbjuds visserligen till slutet av juli, med bara om fler än 500 personer samlas.
Postbackens publikkapacitet är 150 – och om teatern blir av kan kapaciteten kapas ytterligare för att säkerställa att säkerhetsavstånd finns.
Gustafsson är mån om att understryka att de medverkandes och publikens hälsa prioriteras över allt annat.
Men ännu vågar Gustafsson inte dra en suck av lättnad. Han vet att läget kan förändras snabbt och att en till ödesdag väntar, då regeringen ska behandla mötesgränserna.
Fram till mitten av maj får max tio personer mötas åt gången. Då går det inte att ordna fysiska teaterrepetitioner med alla skådespelare.
Det är fortfarande jättespännande och pirrigt
Om förbudet förlängs kan det bli aktuellt att kasta in handduken. Om reglerna luckras upp talar det mesta för en premiär i slutet av juni.
För Postbacken är det magiska talet 20 personer. Då kan repetitionerna bli av.
– Regeringens besked var ett glädjebudskap på många sätt. Men det är fortfarande jättespännande och pirrigt, säger Gustafsson.
Planen: Sändning till riskgruppen
En sak är ändå säker: om pjäsen blir av ska också personer i riskgruppen få ta del av teaterglädjen.
För alla kan – eller vill – inte delta i en folksamling på sommaren.
Därför har produktionsteamet smitt på en plan i hemlighet: att streama teatern till äldreboenden och andra ställen där personer i riskgruppen finns.
För att genomföra satsningen ska Postbacken ansöka om stöd av Svenska kulturfondens och Föreningen Konstsamfundets nya krisfond Kultur under tiden.
Både Fröjdman och Lindholm har äldre släktingar som antagligen får ta del av pjäsen på distans.
– Vi har känt ett stort stöd. Speciellt nu när andra sommarteatrar har ställt in sina pjäser är det ännu viktigare att vi försöker, säger Lindholm.
Inställda sommarpjäser
"Agatha Christie möter östnyländsk bygderomantik"
Vad handlar Arsenik och gamla spetsar om?
Gustafsson beskriver pjäsen som en kriminalfars med mörka undertoner.
– Om man tänker Agatha Cristie möter östnyländsk bygderomantik och lite 70-tal så kommer man ganska nära.
Lindholm spelar Illbyflickan Ellen Bengtsson, som blivit förälskad i Oscar – spelad av Fröjdman.
– Jag är ganska tuff och har mycket skinn på näsan. En modern kvinna för sin tid, kan man säga. Jag känner att jag kan identifiera mig med karaktären, säger Lindholm.
I väntan på nya regeringsbesked fortsätter träffarna på distans. Mötet på Postbacken var ett undantag.
Är ni bra på att flirta på distans?
– Helt klart! säger Lindholm och blinkar mot Fröjdman.
– Ja absolut! får hon som svar.
Arsenik och gamla spetsar är en samproduktion mellan Borgåbygdens ungdomsförbund och Borgå folkakademi.