Rektorn införde loggbok för alla som rör sig i skolhuset: "Det är ett sätt att hjälpa vården med att söka smittkedjor den dag det behövs"
Det blir ett fasligt arbete den dag skolan får ett bekräftat fall av coronasmitta, tänkte rektor Bernt Klockars. Genom en enkel loggbok för Vasa övningsskola hoppas han minska det arbetet och bidra till att både personalen, hemmen och sjukvården snabbt får den information de behöver.
Det handlar snarare om när än om. Den dag som telefonen ringer och skolan får besked om att något barn eller någon vuxen i Vasa övningsskola drabbats av coronaviruset, då är det mycket som ska ske och helst snabbt.
- Jag tänkte att det blir ett fasligt arbete med att reda ut vilka alla som varit i skolan samtidigt och som kan ha mött den personen som smittats, säger Bernt Klockars som är ledande rektor.
Efter lite tankearbete kom han på en enkel men fungerande lösning.
- Jag bestämde mig för att göra en loggbok, där alla som rör sig i fastigheten skriver in sig.
Loggboken är elektronisk eftersom Klockars inte ville ha ytterligare en plats där många personer samlas. I boken för var och en in sitt namn, vilka delar av skolbyggnaden man rört sig i och vilken tid man varit där.
Också de som jobbar i skolrestaurangen skriver in sig, liksom städfirmans personal och de som utför underhållsarbete i lokalerna. Kort sagt alla.
- Det har fungerat förvånansvärt bra. Ingen har ifrågasatt varför det här behövs, alla har förstått motiveringen, säger Klockars.
Hjälper sjukvården att spåra
Genom loggboken hoppas Klockars att det ska gå hyfsat enkelt att titta bakåt i tiden och avgöra vilka som kan ha exponerats för smitta. Då kommer han snabbt att kunna kasta sig på telefonen och kontakta berörda.
- Det här är också ett sätt att hjälpa sjukvården i deras arbete med att söka smittkedjor den dag det behövs.
Dessutom för varje anställd en annan typ av privat loggbok, där de privata kontakterna förs in dag för dag. På så vis kan även den typen av exponering följas upp snabbt.
Bernt Klockars hoppas att hans enkla lösning ska locka andra till samma säkerhetstänk.
- Jag vill dela med mig av den här idén så att andra kanske kan ha nytta av den.
Klockars vet att den dag som smittbeskedet kommer förväntar sig både personalen, hemmen och vården snabba besked. I bästa fall kan loggboken alltså hjälpa till med det.
Normalt samlar Vasa övningsskola över 500 elever i skolhuset varje dag. Men för tillfället gäller regeringens restriktioner och det är jämförelsevis få personer som rör sig i byggnaden, endast det fåtal elever i årskurs 1-3 som får närundervisning samt ett 20-tal personer i personalen.
- Eleverna har vi hållit i väldigt små grupper så att så få som möjligt behöver sättas i karantän ifall av smitta.
Litar på myndigheterna
Inför regeringens kommande beslut om distansundervisningen ska fortgå vårterminen till slut eller om skolorna möjligen ska öppna igen, förhåller sig Bernt Klockars lugn.
Han litar på att regeringen fattar beslut enligt den bedömning man får från olika myndigheter, inte minst hälsovårdsmyndigheterna.
- Vi var ju beredda att fortsätta med närundervisningen ända tills någon myndighet sa att nu är det slut. Lite på samma sätt är det när det gäller att starta upp igen. Också då måste man följa de råd man får.
Samtidigt har Klockars hjärtat hos de barn som nu känner sig ensamma eller far illa.
- Jag har nyss pratat med mina egna barn om att de ju känner sig ganska ensamma och saknar det sociala nätverket. Särskilt ur de yngsta barnens synvinkel så tänker jag att det kanske vore bra om åtminstone de skulle få komma tillbaka till skolan. Möjligen kunde man på något sätt stegvis återgå till närundervisning.