“Det är väldigt stor risk att pandemin blossar upp passligt till sommarlovet” - ni ventilerade hemundervisningen i vår chatt
Chattens gäster t.f. ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund Linda Felixson, professorn i pedagogik på ÅA Fritjof Sahlström samt Katinka von Kraemer och Paola Dadda från Hem och Skola hade fullt upp med att svara på era frågor.
Här ett utdrag ur chatten.
Jag har ett barn som skulle må hemskt bra av att komma till skolan. Hon har varit deppad då hon inte får träffa kompisar eller vara i kontakt med lärare och annan personal i skolan. Det börjar vara tungt. Men jag förstår att det bara är vår enskilda situation och att man måste kolla på helheten.
Linda Felixson: Så är det. Mina egna barn saknar också skolan och speciellt sina kompisar. Men för personalen får det inte vara en fara för hälsan.
Paola Dadda: Jag förstår bra eftersom jag har en på åk 8 som också vill börja genast. Han behöver få sin motivation tillbaka och han har sagt att han behöver sina lärare och sina kompisar.
Fritjof Sahlström: Det är mycket förståeligt att det känns så för dig och ditt barn. Men kanske ändå värt att försöka orka ett tag till om det bara går.
Katinka von Kraemer: Det här känner jag jättebra igen från vår situation hemma. Själva skoluppgifterna går bra, men det är väldigt tråkigt att inte få träffa kompisarna.
Jag upplever att båda barnen (åk 5 och åk 9) har det extremt stressigt med mängder av inlämningsuppgifter och föredrag med mycket korta deadlines. Jag tycker att det kunde tas lite lugnare med inlämningsuppgifterna just nu. Niorna sitter ofta kl. 9 -18 med nästan inga pauser. Hen hör dessutom till de elever som har det lättare i skolan. Jag undrar hur de svagare eleverna klarar detta.
Vem vill vara sjuk hela sommaren, då vi ska samla krafter?
kommentar från chatten gällande att öppna skolorna ännu i maj
Fritjof Sahlström: Som lärare är det inte så lätt att hitta rätt nivå när formatet är helt nytt och många har varit ambitiösa i sina upplägg. Feedback till läraren kan kanske hjälpa?
Linda Felixson: Jag skulle uppmana dig att vara i kontakt med skolan! Man är nog lyhörd på skolorna, men om man inte vet om hur det går kan det vara svårt att hitta rätt nivå.
Paola Dadda: Mina barn gör sina uppgifter men kvaliteten på dem är mycket sämre än när de är i skolan.
Katinka von Kraemer: Det låter väldigt konstigt. Så ska det egentligen inte få vara under den vanliga skolgången heller. Går det att förhandla med lärarna om att portionera ut uppgifterna på något sätt?
Jag är orolig för hur man ska hålla distansen i skolorna ifall de öppnas ännu i vår. Barn och ungdomar förstår och bryr sig inte heller alltid om regler och föreskrifter. Jag tycker att det är ett jättedåligt förslag att öppna skolorna de två sista veckorna i maj. Det är väldigt stor risk att pandemin blossar upp passligt till sommarlovet. Vem vill vara sjuk hela sommaren, då vi ska samla krafter?
Linda Felixson: Sant! Dessutom ska många åka bussar till skolan där det är trångt, vi har skolor med små utrymmen där många då ska samlas. Det blir nog en utmaning för skolpersonalen i så fall.
Paola Dadda: För barnen är det svårt att hålla distans, i alla fall när vi pratar om mindre barnen. Jag tänker också på lärarna och övrig personal. Om de insjuknar så blir situationen ännu svårare. Det är jättesvårt för småbarnen att förstå det här även om det har gått många veckor...
Fritjof Sahlström: Det är svårt men borde vara möjligt att kunna undervisa och vara i skolan också så att det är tryggt. Knappast alla samtidigt och inte som vanligt, men ändå så att det fungerar.
Katinka von Kraemer: Det är klart att ingen vill bli sjuk till sommaren. Samtidigt kanske det kan vara bra att ha tillit till att också barn och ungdomar förstår situationens allvar. De har ju faktiskt haft distansskola på grund av en god orsak.
Bra att minnas att situationen har varit ny för alla: lärare, elever och föräldrar. Ingen har klart svar på vad som funkar bäst. Ständig kommunikation och positiv inställning mellan dessa tre kan underlätta
signaturen johi1982 i chatten
Paola Dadda: Precis och så ska man ha tålamod och förståelse för att alla gör sitt bästa.
Linda Felixson: Precis! Och snabbt skulle förändringen ske. Men viktigt att hålla en bra dialog nu.
Fritjof Sahlström: Det låter kanske lite onödigt optimistiskt, men att vi får vara med om att hantera en ny situation ger oss också möjligheter att lära oss sådant som vi aldrig annars skulle ha lärt oss. Ofta när man lär sig är det för att man inte kan och att det inte fungerar. Om man kan lösa eller åtminstone definiera problemen är det inte nödvändigtvis ett bekymmer att de dyker upp.
Våra barn, 8 och 17, har tyckt mycket bra om hemskolan. Speciellt för gymnasieeleven har motivationen helt klart ökat när han själv bättre kan påverka sin tidsanvändning. P.g.a. långa avstånd sparar han också 3 h restid per dag och slipper onödiga håltimmar.
Linda Felixson: Jo, vi har märkt att många barn också trivs jättebra med att jobba hemma. Du ska vara stolt över dina barn!
Katinka von Kraemer: Ja, det samma gäller för barn med koncentrationssvårigheter. Att jobba hemma i lugn och ro gör gott.
Paola Dadda: Min minsta gillar att vara på distans, hon går på fyran och hon har kontakt hela tiden med sina kompisar och har blivit jättebra på digitala verktyg.
Barnen behöver massor hjälp, du ska både fungera som lärare, mamma och jobba samtidigt. Omöjlig ekvation. Massor föräldrar håller på att gå in in väggen..
signaturen girlsmamman i chatten
Paola Dadda: I FEEL YOU.
Fritjof Sahlström: Det duger med lite mindre nu under sådana här tider.
Paola Dadda: Jag brukar jumpa och hitta på roliga saker att göra mitt på dagen med barnen.
Katinka von Kraemer: Du har alla mina sympatier. Min man och jag har pratat om det så ofta! Hade detta hänt för 8 -10 år sen skulle vi haft fyra barn hemma och två distansarbetande föräldrar. Ta det lugnt allihop. Skolan är viktig, men den är inte större än livet.
Ta det lugnt allihop. Skolan är viktig, men den är inte större än livet
Katinka von Kraemer
Linda Felixson: Ja, och så har vi många föräldrar som är lärare och dessutom förväntas hålla live-lektioner under dagen... Så många som är pressade från många håll.
Jag funderar hur det ska gå till i praktiken om skolorna öppnar i mitten av maj. Jag antar att en del familjer som hör till riskgrupper då väljer att trots det hålla barnen hemma. Måste då lärarna bemästra när- och distansundervisning på samma gång? H: lärare i åk 4.
Linda Felixson: Jag hoppas verkligen att det inte blir så.. Ohållbart i så fall för personalen.
Fritjof Sahlström: Det är svårt att få både- och att fungera, tror jag, det är krävande redan som det är. Nödvändigt att det är helt smitt-tryggt före skolorna öppnar, så att alla kan vara med.
Paola Dadda: Jag funderar på samma.. allting känns lite osäkert.
Många är oroliga för att skicka sina barn till skolan även om de skulle öppna, eftersom de inte vill att barnen drar hem virus. Men viruset kommer väl inte åka nånstans på länge? Vad händer om föräldrar inte vill att barnen går till skolan innan det finns ett vaccin? Kommer barnen tvingas till skolan eller borde systemet ändras så att distansundervisning kan erbjudas ännu i höst och kanske t.o.m. efter coronan?
Fritjof Sahlström: Skolan måste alltid vara helt trygg för alla och först när vi är säkra på det är det klokt att öppna.
Men kan vi verkligen vänta på att skolan och samhället är helt tryggt. Då kan det nog hända att vi får vänta väldigt länge.
Fritjof Sahlström: Helt tryggt kan det inte vara, men så tryggt att vi är så säkra vi kan bli.
Hur ser ni på om det inte är möjligt att starta skolan som normalt i höst? Då tror jag att det kommer bli kaos, framförallt för ettorna och också andra som börjar i en ny skola.
Paola Dadda: Det skulle vara jättejobbigt.. då tror jag att det psykiska illamåendet skulle breda ut sig så mycket mer än nu.
Många här använder ordet "distansundervisning". Har ni tillgång till det nu? Det vill säga fullgod undervisning på distans ordnad av skolan? Eller är det mer att jobba med hemskickade uppgifter?
Katinka von Kraemer: Bra fråga. Vad menar man med fullgod undervisning? För en del är det här fullständigt, för andra är det här ytterst svårbegripligt. Men den utmaningen har en skola alltid med sina elever. En lärare försöker så gott det går att ta hänsyn till det här oavsett om det är på distans eller inte.
Jag tycker lärarna, som vi har att göra med, har gjort ett jättebra jobb. Men lärare är också olika och man funderar nog hur de orkar. Jag tänker att kanske de också kan sänka lite på kraven på sig själva, inte jämföra sig med nån superlärare som kan allt om allt digitalt. Det är helt okej att t.ex. ge uppgifter några dagar och inte ordna hangouts om det känns lättare eller nåt annat som passar en bäst.
Fritjof Sahlström: Det har gjorts enorma insatser och alla kan vara stolta. Vi har råd att vara så generösa att vi taggar ner lite när orken börjar tryta.