Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Hur ska man göra om man känner sig ensam? Psykologen Anna Bennich: “Håll rutinerna och var uppmärksam på orkeslöshet”

Från 2020
Psykologen Anna Bennich
Bildtext Psykologen Anna Bennich.
Bild: per.norman@pernorman.se

Över 1,2 miljoner finländare bor ensamma och på vissa håll i landet uppgör singelhushållen över 50 procent av alla hushåll. De här människorna har nu tvingats minska sina sociala kontakter till ett minimum. Psykologen Anna Bennich säger att det är viktigt att hålla koll på hur man mår just nu.

Människan är ett socialt djur, och därför är sociala kontakter ytterst viktiga för hälsan. Forskning visar att det finns många hälsorisker kopplade till långvarig ofrivillig ensamhet. Till exempel kan det leda till hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjd risk för stroke, tidigare utveckling av olika demenssjukdomar och smärtor. Det är ändå ytterst osannolikt att det här drabbar människor som isolerat sig på grund av coronaviruset.

– Att vara socialt isolerad i några veckor eller några månader är inte fysiskt så farligt. Det här ska pågå i flera år för att det ska vara riktigt farligt, så det behöver vi inte oroa oss om i det här läget, säger Anna Bennich.

De psykologiska negativa konsekvenserna visar sig däremot mycket fortare, och det är något många känner av just nu.

– Det går nästan lika snabbt som att smittas av Covid-19. Många känner orkeslöshet, nedstämdhet, brist på tålamod, irritation, depression och sömnstörning. Den typen av svårigheter är vanligare nu, säger Anna Bennich.

Viktigt med rutiner

Om man känner sig ensam kan det vara svårt att rycka sig ur det, eftersom det kan vara svårt att hitta kreativa lösningar då man är hängig och nedstämd.

– Det är jätteviktig att man försöker ta hand om sig så gott det går och påverka det man kan påverka, säger Anna Bennich.

– Trots att det låter tråkigt är det viktigt att ta hand om sina rutiner. Man behöver inte vara speciellt effektiv, men om man märker att man inte orkar laga mat eller att man sover dåligt blir det viktigt att försöka öka orket lite grann.

Ring videosamtal

Anna Bennich säger också att man ska dra nytta av tekniken.

– Nu är tiden att skaffa sig en smarttelefon om man inte har en, för de digitala lösningarna som videosamtal gör att man får ett extra sinne. Att få se ett barnbarn slå en kullerbytta i soffan eller att se någon man älskar börja skratta kan betyda jättemycket, säger Anna Bennich.

Något annat som de som bor ensamma totalt blir utan just nu är fysisk beröring. Det är något inga digitala plattformar kan ersätta och det är något vi mår bra av.

– Fysisk beröring är viktigt för hälsan, men jag tror att det inte är så viktigt när det kommer till det här läget vi är i nu, som kommer att ta slut. Därför behöver vi inte oroas över långvariga negativa effekter.

En tröst kan vara att man inte är unik i sin upplevelse, utan att det är något som många går igenom just nu. På det sättet kan man få kamratstöd.

– Vi är inte ensamma om att vara ensamma just nu, utan det är en global ensamhet, säger Anna Bennich.

Ljuskägla på kroniskt ensamma

Anna Bennich jobbar mycket med patienter som lider av ensamhet och hoppas att den diskussionen som nu förs om ensamhet inte glöms bort efter att krisen är över och restriktionerna hävs.

– Jag hoppas att det är lärdomen av det här. Vi har både i Finland och Sverige en stor grupp människor som är ensamma. Det tycker jag är jätteviktigt att komma ihåg när det här är över, säger Anna Bennich.

När det kommer till vad samhället borde göra tycker hon att det skulle vara viktigt att forska mer i konsekvenserna av ensamhet, men också ta upp det som del av vanliga läkarundersökningar.

– Samhället kunde göra mycket mer. Vi borde sätta ofrivillig ensamhet på vår folkhälsokarta, eftersom det leder till så många olika förhöjda hälsorisker. Det borde forskas mer och screenas vid hälsoundersökningar på samma sätt som vi rutinmässigt frågar om tobak eller alkohol, säger Anna Bennich.

Våga fråga

Hon tycker också att enskilda människor kan vara modigare när det kommer till att ta upp frågan.

– Vi undviker ofta att ställa frågor till människor som mår dåligt därför att vi är oroliga över att säga något klumpigt och förvärra situationen. Vi ska hellre säga tio halvklumpiga saker än inget alls. Om man hela tiden agerar utifrån omtanke blir det sällan helt fel, säger Anna Bennich.

Anna Bennich medverkar i Efter Nio, måndagen 27.4.2020, kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln