Stora doser D- och C-vitamin påstås hjälpa mot covid-19 – olagligt och oetiskt, säger experter
Finländska hälsoföretagare ger råd om att äta stora doser D- och C-vitamin mot coronavirus. Det här har fått Livsmedelsverket att ryta till, vitaminer är näringsämnen enligt lagen och de får inte marknadsföras med påståenden om att de förebygger eller botar sjukdomar. Vänner av alternativ medicin talar för att vårda coronapatienter i intensivvård med stora doser C-vitamin. En sådan vård skulle vara oansvarig, säger överläkare.
Coronapandemin har fått hälsoföretagare att frikostigt dela ut råd om hur vi ska skydda oss mot coronavirus eller klara oss om vi insjuknar. Gemensamt för många råd är att vitamindoserna är mycket större än vad myndigheterna rekommenderar för dagligt intag.
Fysioterapeut Bengt Kevin är VD för ett hälsoföretag och delar varje vecka ut hälsoråd på Youtube. Han har under de gångna veckorna talat om hur man ska förebygga coronavirus. Han rekommenderar 100–200 mikrogram D-vitamin per dag “tills läget har rättats till”, det vill säga att D-vitaminhalten i blodet är högre.
Professor Christel Lamberg-Allardt är D-vitaminforskare. Hon är expertmedlem i den grupp som tar fram de nya nordiska näringsrekommendationerna och arbetar också med världshälsoorganisationen WHO:s näringsrekommendationer för barn.
– Jag kan inte förstå att en fysioterapeut ger sådana råd. Varför kan han inte följa de officiella rekommendationerna på 10-20 mikrogram per dag? 100 mikrogram är den högsta dagsdos som inte skadar hälsan, 200 mikrogram per dag är inte längre säkert, säger Lamberg-Allardt.
Jag kan inte förstå att en fysioterapeut ger sådana råd
Professor och D-vitaminexperten Christel Lamberg-Allardt
“D-vitamintest kan vara opålitliga ”
Enligt företagets hemsida kan Bengt Kevin och flera av hans kolleger ge “auktoriserad tolkning av spårämnestest”. Han föreslår i sin videoblogg att människor regelbundet kollar upp D-vitaminhalten i blodet på företagets kliniker så att de kan stärka sitt immunförsvar i coronatider.
– Att rekommendera dessa test för allmänheten är bara bluff. Det är att lura folk på pengar, det är fräckt, säger Christel Lamberg-Allardt.
Hon säger att de D-vitamintest som mäter halten i blodet inte alltid är pålitliga. Olika laboratorier använder olika metoder som kan ge helt olika svar för samma blodprov.
– Naturligtvis är test användbara i händerna på läkare och forskare som förstår sig på dem. Om man rekommenderas test av en läkare vet hen vad svaret betyder, vilka åtgärder som skall tas, och hur det skall följas upp, säger Lamberg-Allardt.
Att rekommendera dessa test för allmänheten är bara bluff. Det är att lura folk på pengar, det är fräckt.
Professorn och D-vitaminforskaren Christel Lamberg-Allardt
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
En del hälsoföretagare rekommenderar att halten i blodet ska vara över 70 eller till och med över 90 nanomol/liter.
– Det är helt överdrivet. Det är inte ens entydigt att du har D-vitaminbrist om du råkar ha precis under 50 nanomol/liter i blodet, som är den officiella gränsen. Verklig D-vitaminbrist anses förekomma vid halter under 25 nanomol/liter, en systematisk studie visar att patienter med lägre D-vitaminhalter än så fick svårare komplikationer i andningsvägarna vid förkylning, säger Christel Lamberg-Allardt.
Bengt Kevin håller inte med.
– Flera laboratorier använder 75-250 nanomol/liter som referensvärden för D-vitamin. När vi eftersträvar att bli friska är det bra att vi har tillräckligt med de biokemiska ämnen som kroppen behöver för att repa sig. Därför är det meningsfullt att testa D-vitaminhalten. Risken för förgiftning ökar först när halten i blodet överstiger 375 nanomol/liter, säger Kevin.
Han får flankstöd av Matti Tolonen, pensionerad läkare som tidigare har verkat som kosttillskottsföretagare.
– Professor Lamberg-Allardt hänvisar till intagsrekommmendationer som är avsedda för en frisk genomsnittsbefolking, inte koronapatienter. Deras behov är helt annorlunda. En halt på 50 nanomol/liter anses vara tillräckligt (för friska genomsnittspersoner) i Finland, men till exempel i Spanien är referensvärdet 75–250 nmol/liter, säger Tolonen.
Christel Lamberg-Allardt konstaterar att det inte finns några slutförda undersökningar om D-vitamin och coronapatienter.
– Halter över 50 nmol/ l anses av de flesta myndigheter och samfund vara tillräckligt, på basen av systematiska utvärderingar av vetenskapliga studier. Man kan också anse att 50-75 nmol/l är ganska optimalt. Värden över 125 nmol/l är redan icke-önskvärda, säger Lamberg-Allardt.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet Efsa använder 50 nmol/liter som undre referensvärde för D-vitamin i blodet. Bland andra Karolinska sjukhuset i Sverige utgår från att halter över 250 nanomol/liter kan vara toxiska.
“Italienare med D-vitaminbrist har dött i coronaviruset”
Matti Tolonen kommer på sin webbsida med många råd om hur man ska äta vitaminer och kosttillskott mot coronavirus. Tolonen presenterar sig som "banbrytare inom naturmedicin".
Tolonen konstaterar att många har dött i coronavirus i norra Italien och att många italienare enligt en studie har låga D-vitaminhalter i blodet. Han drar själv slutsatsen att det kan finnas ett orsakssamband, så att i synnerhet äldre personer med lägre D-vitaminhalter löper högre risk att dö i coronaviruset.
– Om äldre italienare dör i covid-19 finns det troligen inte något kausalt samband med D-vitaminbrist. Om de är gamla och sköra, och lider av sjukdomar, så kan det vara orsaken, då hjälper inte D-vitamin, säger Lamberg-Allardt.
Tolonen citerar en amerikansk webbsida enligt vilken C- och D-vitamin nu “äntligen har godkänts som vårdmetod mot coronavirus”. Tolonen skriver att vitaminerna förväntas rädda tusentals människoliv och sänka utgifterna för vården.
Tolonen citerar också en amerikansk chefredaktör som "i slutet av mars sade sig ha varit i kontakt med en sydkoreansk läkare, vars vårdteam ger coronapatienter 2 500 mikrogram D-vitamin och 24 gram C-vitamin intravenöst, varvid patienternas kondition förbättras på några dagar”.
– Det är ändå höjden att påstå att det ska gå att bota en så farlig sjukdom som covid-19 med D-vitamin. I vissa mycket specifika fall, som inte överhuvudtaget har med covid-19 eller infektioner att göra, kan man ge stora doser D-vitamin åt patienter, men jättedoser kan vara farliga för en människa som kämpar för sitt liv. Sådana doser påverkar kalciummetabolismen och de kan vara toxiska, säger Lamberg-Allardt.
Hon betonar att sambandet mellan D-vitamin och covid-19 nog diskuteras livligt i den medicinska pressen. Dessa diskussioner har närmast lett till att man konstaterat att alla skall sträva efter en tillfredsställande D-vitaminstatus, det vill säga följa rekommendationerna. En del beskrivande studier har gjorts, och det finns åtminstone en interventionsstudie (en sorts klinisk studie) på gång just nu.
Det är ändå höjden att påstå att det ska gå att bota en så farlig sjukdom som covid-19 med D-vitamin
Professorn och D-vitaminforskaren Christel Lamberg-Allardt
D-vitamin är inte någon universalkur, understryker Lamberg-Allardt, även om D-vitamin gör gott åt vår benstomme och stärker vårt immunförsvar. Nu i coronatider när vi är mycket inomhus kan detta vara viktigt.
– Vi får tillräckligt med D-vitamin om vi äter fisk och mjölkprodukter och är ute i solen på sommaren. Om vi inte gör det, så skall vi ta piller, och då räcker 10-20 mikrogram per dag. Men det är oetiskt att ge falska förhoppningar om att D-vitamin skyddar mot corona, säger Lamberg-Allardt.
Livsmedelsverket angriper olagliga påståenden
Livsmedelsverket har i april 2020 gått ut med uppmaningar till företagare om att avlägsna påståenden om att vitaminer och kosttillskott hjälper mot coronaviruset.
Myndigheten konstaterar att det är strängt förbjudet att marknadsföra kosttillskott med medicinska påståenden. Det är inte tillåtet att hävda att kosttillskott eller andra livsmedel förebygger eller botar sjukdomar, men sådan marknadsföring har ökat markant sedan coronaepidemin bröt ut.
Kommunernas livsmedelsövervakare har kontaktat hälsoföretagare på flera orter och bett dem ta bort påståenden och länkar om vitaminer. Matti Tolonen uppger på sin webbsida att livsmedelsövervakarna har förbjudit företagare att dela hans text om D-vitaminbrist som kan ligga bakom coronadöd i Italien.
Tolonen skriver att Livsmedelsverket vill “undanhålla sanningen om vitaminerna från Finlands folk”. De kosttillskott som säljs i Tolonens namn ägs numera av ett finländskt bolag som inte har kopplingar till Matti Tolonen själv.
C-vitamin påstås rädda coronapatienter
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och överdosering kan ge förgiftningssymptom. C-vitamin är vattenlösligt och det finns ingen övre dagsdos. Rekommenderat dagligt intag är 100 mg, men i samband med coronaepidemin har vissa hälsoföretagare rekommenderat dagliga intag på över 10 eller över 20 gram i Facebookgrupper för alternativ medicin.
Drygt 2300 finländare har nyligen skrivit på en petition om att coronapatienter i intensivvård på finländska sjukhus ska få vård med stora doser intravenöst C-vitamin. Bland dem som har undertecknat petitionen finns sju finländska läkare.
Finlandssvenska Karin Munsterhjelm är en av de läkare som har skrivit på petitionen. Så här skriver hon i en kommentar i svenska Läkartidningen:
“Det inkommer efter hand uppgifter om allt fler intensivvårdsläkare speciellt i USA vilka självständigt har anammat ett nytt sätt att behandla de svårt sjuka covid-19 patienter som det ännu inte finns någon väl dokumenterad terapi för. För att rädda liv. Med goda resultat. Här finns ju inte tid att vänta på resultatet av de studier, som de facto löper i Kina, Kanada och Italien, samtliga med hög dos intravenöst C-vitamin.”
Munsterhjelm vill inte kommentera sin ståndpunkt för Svenska Yle.
C-vitaminforskare: “Överdrivet och vilseledande”
Både petitionen och Karin Munsterhjelm nämner studier av den finländska C-vitaminforskaren Harri Hemilä. Han är inte odelat förtjust över att figurera i det här sammanhanget.
Hemilä är docent vid Helsingfors universitet och verkar som allmänläkare.
– För det första finns det inga bevis än på att C-vitamin skulle ha någon effekt på covid-19. Petitionen nämner en amerikansk läkare som har föreläst i Helsingfors, hans böcker är överdrivna och vilseledande och han har inte publicerat någon C-vitaminforskning alls, säger Harri Hemilä.
I petitionen sägs det att “preliminära undersökningar i Kina visar att C-vitamin har effekt för allvarligt sjuka patienter med coronavirus".
– Det här är dravel. Preliminära undersökningar kan inte “visa att C-vitamin har effekt” överhuvudtaget, säger Hemilä.
Hemilä själv har publicerat en översiktsartikel (en analys av flera vetenskapliga artiklar) som gäller C-vitamin till intensivvårdspatienter. I de studier som Hemilä analyserar här fick en del patienter C-vitamin intravenöst och andra i form av piller. Här kommer Hemilä fram till att C-vitamin förkortar patientens behov av intensivvård med i genomsnitt 8 %.
Men en färsk klinisk studie ser ingen fördel med C-vitamin i intensivvård, och liknande resultat får en annan klinisk studie som publicerades i vintras.
Det här är dravel. Preliminära undersökningar kan inte “visa att C-vitamin har effekt” överhuvudtaget
Docenten och C-vitaminforskaren Harri Hemilä
Harri Hemilä anser att ingen forskare på det här området kan ge det slutliga svaret på frågan om C-vitamin än.
– Jag är stolt över min egen forskning och litar på mina resultat, som visar en tydlig effekt av C-vitamin. Men petitionen för fram mina resultat alltför svartvitt. Den som personligen är intresserad av C-vitamin kan vad mig beträffar äta hur mycket hen vill, men en läkare som sköter patienter i intensivvård kan inte ändra på vården på basen av rykten om vad läkare i Kina har gjort, säger Hemilä.
Överläkare och intensivvårdsexpert: “Fullkomligt oansvarigt”
Mika Valtonen är överläkare för intensivvårdsavdelningen vid Åbo universitets centralsjukhus ÅUCS. Han är också ordförande för Finlands intensivvårdsförening.
– Det är många i dessa tider som tror på C-vitamin och D-vitamin och det finns personer som kontaktar oss på sjukhuset med förslag om att vi ska använda dem i intensivvård för coronapatienter. Men det skulle vara fullkomligt oansvarigt att sätta in C-vitamin som behandling för dessa patienter i intensivvård. Det saknas vetenskapliga bevis för att de är verksamma, och det handlar om patienter som svävar i livsfara, säger Mika Valtonen.
Han betonar att det finns beprövade läkemedel som har gett lovande resultat och som går att använda experimentellt i vården av coronapatienter, som remdesivir och hydroxiklorokin. De här läkemedlen kommer att testas på finländska sjukhus som ett led i en internationell läkemedelsstudie som WHO leder.
Det skulle vara fullkomligt oansvarigt att sätta in C-vitamin som behandling för dessa patienter i intensivvård
Mika Valtonen, överläkare och ordförande för Finlands intensivvårdsförening
Valtonen tillägger att det också finns belägg för att vissa intensivvårdspatienter kan dra nytta av D-vitamin, ifall de konstateras lida brist.
Ännu värre överdoser rekommenderas på nätet
På nätet förekommer råd om betydligt högre doser D-vitamin än de Kevin eller Tolonen rekommenderar. I den svenska Facebookgruppen Närings- och alternativmedicin med över 15 000 medlemmar delar grundaren och moderatorn råd, som är skrivna av en anställd på ett hälsokostföretag.
Hon föreslår att den som känner sig krasslig i coronatider ska äta upp till 750 mikrogram D-vitamin per dag och två gram C-vitamin i timmen (i kombination med zink, kolloidalt silver med mera).
– 750 mikrogram är en jättedos D-vitamin och om man tar så mycket dagligen en längre tid kan det vara farligt. En engångsdos skadar troligen inte, säger Christel Lamberg-Allardt.
Harri Hemilä säger att stora doser C-vitamin i sällsynta fall har lett till att patienter i intensivvård har dött. Det handlar om patienter med vissa ärftliga sjukdomar och njursjukdomar. För vanliga friska människor kan överdosering av C-vitamin leda till diarré men är sällan farlig.
Artikeln har kompletterats 27.4. klockan 7.42 med att 30 000 IE är 750 mikrogram D-vitamin och klockan 8.29 med att D-vitaminhalter över 250 nanomol per liter kan vara toxiska.
Artikeln har korrigerats 29.4. klockan 19.13 - den sydkoreanska läkaren gav patienterna 2 500 mikrogram D-vitamin, inte 25 000 som det tidigare stod på Matti Tolonens hemsida.