Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mobilapp ska ta smittspårningen av coronaviruset ett steg framåt – Vasa centralsjukhus med i unikt pilotförsök

Från 2020
Uppdaterad 24.04.2020 15:38.
Telefon i handen
Bildtext Via bluetooth ska appen registrera mötet med andra användare av appen. Arkivbild.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

I maj inleder Vasa centralsjukhus (VCS) ett pilotförsök med appen Ketju. Appen ska hjälpa till i smittspårningen av coronaviruset. Testet av den här typen av applikation är ett av de första av sitt slag i Europa.

Tanken är att appen ska hjälpa anställda inom hälso- och sjukvården med att identifiera medborgare som exponerats för coronaviruset. Appen, som utgår från anonymitet och frivillighet, möjliggör en effektivare styrning av tester och isolering av exponerade i ett tidigt skede.

Pilotförsöket finansieras av Sitra. Bakom appen står bolagen Reaktor, Futurice, Fraktal och 2M-IT.

VCS med i jakten på det som ska kunna lösa den akuta krisen

Vasa centralsjukhus del i pilotförsöket blir att låta sjukhusets personal testa teknologin i appen och bakgrundssystemet som används i spårningen av coronaviruset.

De anställda ska få testa tjänsten, både som medborgare och som hälsovårdsmyndigheter. De testar enbart systemets funktionsduglighet och kommer inte att behöva uppge sina riktiga patientuppgifter.

I ett pressmeddelande säger Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen att digital identifiering av de som utsatts för coronaviruset är viktig för hela landet men också regionalt för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Vi vill vara i spetsen i sökandet efter verktyg som löser den akuta krisen, säger Kinnunen.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen framhåller att en digital identifiering av de som utsatts för coronaviruset är viktig både för hela landet och för Vasa sjukvårdsdistrikt rent regionalt.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Senare ska appen kunna skräddarsys och även expanderas för nationellt bruk.

Appen registrerar möten mellan dess användare

Appen kommer inte att ersätta hälsovårdens smittspårningsarbete utan den kommer att stöda och effektivera processen. Genom bluetooth-teknologi registrerar appen anonymt möten mellan appens användare.

I pilotförsöket kommer enbart användarens telefonnummer registreras i appen, telefonnumret är dolt för andra användare. Tjänsten är inte kopplad till patientdatasystemet.

De olika aktörerna bakom pilotförsöket och appen har ett gemensamt mål och det är att förbättra den nationella förmågan att reagera på epidemins kommande skeden. Man hoppas också kunna lätta på den ekonomiska börda som coronaviruset först med sig.

Diskussion om artikeln