Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Forskning antyder att barn i allmänhet inte sprider coronaviruset – en 9-åring som träffade många smittade ingen

Från 2020
Uppdaterad 27.04.2020 12:51.
Två barn gungar
Bildtext Borde barnen få träffa sina klasskamrater i skolan igen? (illustrationsbild)
Bild: Marja Väänänen / Yle

En 9-åring som smittades av coronaviruset spred inte smittan vidare. Det visar en rapport som franska hälsomyndigheter har gjort och som publicerades förra veckan.

Den brittiska pojken blev sjuk i covid-19 under en semester i Frankrike och var i kontakt med drygt 170 personer, inklusive sina två syskon, men smittade alltså ingen.

Jussi Sane som är ledande expert vid den finländska hälsomyndigheten THL säger att det här är en positiv nyhet, och att det finns allt fler rapporter och studier som stöder hypotesen om att barn i allmänhet inte driver på coronaepidemin, även om det tills vidare inte finns referentgranskade studier på det här temat.

Det är alltså mycket vi fortfarande inte vet.

– Det klart att det inte är 100 procent nu heller, men den här franska rapporten till exempel, tyder på att barn inte i allmänhet sprider coronasmittan så mycket.

Data från Kina visade också tidigt samma sak, berättar Sane, men det var ändå så osäkert att fler studier behövdes.

Det finns också liknande uppgifter till exempel från Nederländerna. Hälsomyndigheterna där konstaterar att barn inte är stora spridare av coronaviruset.

En ytterligare indikation: I hushåll i Kina, Singapore, Japan och Iran så var färre än 10 procent av barnen primära spridare, vilket innebär att viruset betydligt mer effektivt går från vuxen till vuxen än från barn till barn eller barn till vuxen. Det här enligt en studie som inte har referentgranskats.

I Sverige beslöt man att hålla skolorna öppna eftersom det saknades klara bevis för att just barn skulle vara viktiga för spridningen av coronaviruset.

I Finland valde politikerna annorlunda. Sane har förståelse för det här. Det är bra att agera enligt försiktighetsprincipen, alltså att ta det säkra före det osäkra, säger han.

– Barn, generellt, brukar i alla fall inte få allvarliga symptom.

Många forskare bedömer att barn därmed inte är så smittsamma.

Effektivare immunförsvar?

Den 9-åring som var sjuk i Frankrike och inte spred viruset vidare hade till exempel låga virusnivåer i kroppen.

En teori är att barn har ett immunsystem som snabbare kan bli av med coronainfektioner.

Globalt sett är det bara mellan en och fem procent av de som blir sjuka i covid-19 som är barn. Det här enligt studier på totalt 100 000 personer i Italien, USA och Kina.

– Man har sett liknande i olika länder, att om man har ett barn som är smittat som träffar många andra barn och vuxna, så blir det inga smittkedjor.

Risken är alltså mycket liten, förklarar Jussi Sane.

Samtidigt är forskningen inte ännu helt entydig gällande spridningen av viruset. Forskare fortsätter debattera huruvida barn med lindriga eller inga symptom kan vara smittspridare.

Sane är också noga med att säga att coronaviruset i allmänhet inte är ett problem för barn, men att det finns sällsynta undantag.

I utlandet har det rapporterats om att vissa barn har blivit allvarligt sjuka eller till och med dött till följd av covid-19.

Institutet för hälsa och välfärd THL tar inte ställning till huruvida skoleverna i Finland borde kunna återgå till närundervisning igen snart, för det är ett politiskt beslut. Regeringen väntas informera om saken den här veckan.

Skolorna i Finland är på distansundervisning åtminstone fram till onsdagen den 13 maj.

27.4.2020 kl. 12.12: Nyheten uppdaterades med en länk till uppgifter om vad hälsomyndigheter i Nederländerna anser.

27.4.2020 kl. 12.51: Nyheten uppdaterades med en länk till en studie med data från Kina, Singapore, Japan och Iran.

Diskussion om artikeln