Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidåkaren Fossli tvingas avsluta karriären efter hjärtstoppet förra sommaren – nu även i tvist med förbundet på grund av avslag av försäkringsbolaget

Från 2020
Sprintspecialisten Sondre Turvoll Fossli i Davos i december.
Bildtext Fossli hann knipa fyra pallplaceringar i världscupen under karriären.
Bild: imago/motivio/ All Over Press

I fjol somras fick norska sprintåkaren Sondre Turvoll Fossli ett plötsligt hjärtstopp. Livet räddades och hoppet om en fortsatt karriär levde. Nu meddelar ändå 26-åringen att karriären är över – hälsan kommer först. Samtidigt har det blivit krångel med försäkringen via förbundet och Fossli har anlitat en advokat.

I augusti i fjol drabbades Sondre Turvoll Fossli av ett hjärtstopp. Sedan dess har sprintåkaren genomgått en hel del tester. Nu är det klart att en elitsatsning inte längre är möjlig och Fossli har valt att lägga skidorna på hyllan.

Det rapporterade norska skidförbundet på fredagen.

– Det har varit en utmanande tid och en grundlig process. Nu har jag tagit beslutet tillsammans med mina närmaste och kommer att avsluta karriären, säger Fossli i pressmeddelandet.

Fossli säger att han hade hoppats på att få tävla på elitnivå i flera år till.

– Hälsan kommer före allting annat även om jag kommer att sakna livet som elitidrottare, fortsätter han.

I pressmeddelandet tackar även Fossli sin flickvän och cyklisten vars hjälp räddade sprintåkarens liv, samt alla andra som stöttat honom.

Betalat 50 000 kronor för advokat

I samma veva rapporterar den norska tidningen VG att Fossli nu är i tvist med förbundet efter att skidförbundet fick avslag på försäkringsanmälan efter hjärtstoppet.

Enligt Fosslis försäkring, som går via förbundet, anses inte hjärtstopp vara en yrkesskada.

Fossli anser enligt tidningen att han har rätt till ersättning och säger att han haft kontakt med en advokat sedan november. Hittills har han betalat 50 000 kronor för advokaten.

– Jag tog kontakt med en advokat för att få klarhet. Det är en utmaning att försäkringen inte täcker det den ska täcka, säger Fossli till VG.

Skidförbundet säger till VG att de har kontakt med alla involverade och jobbar på saken men att de inte vill kommentera frågan mer i det här skedet.

Fossli hade hoppats att förbundet hade betalat för advokaten för att ta reda på vad deras försäkring ska täcka. Dessutom menar hans advokat att sprintåkaren inte fått riktig information om vad försäkringen täcker.

– Jag ger mig inte. Det viktigaste för mig är att bli behandlad rättvist, säger Fossli.

– Sondre har det svårt. Han är djupt bekymrad för sin egen framtid och hoppas att förbundet kan stötta honom i den här processen, säger hans advokat Christian Flemmen Johansen till tidningen.

Diskussion om artikeln