Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två rattfyllerister körde samma bil i Åbo

Från 2020
En polisbil står parkerad vid trottoarkanten.
Bildtext Arkivbild på polisbil i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En polispatrull mötte på fredag eftermiddag på Mathilda Wredes gata i Starrbacka en personbil, som man valde att granska.

Polisbilen svängde om och körde efter mannen, som efter en stund stannade utanför en affärsfastighet.

Men då poliserna kom fram till bilen satt en kvinna bakom ratten, medan mannen som just hade kört bilen satt bredvid. Kvinnan medgav att de hade bytt plats vid ett trafikljus innan de svängde in till gårdsplanen till affären.

Eftersom både kvinnan och mannen hade kört bilen fick båda blåsa i alkometern, som gav utslag för bägge. För kvinnan gav mätaren ett utslag på 0,64 mg/l, och för mannen 0,53 mg/l.

Vid kontrollmätningen på Åbo polisstation gav mätaren ett utslag på 0,50 mg/l för kvinnan. Hon försattes i tillfälligt körförbud.

För mannens del togs ett blodprov, och den slutliga andelen alkohol i blodet klarnar senare. Mannen saknade ett giltigt körkort, så han misstänks åtminstone för förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Gränsen för grovt rattfylleri är om alkoholhalten är minst 1,2 promille i blodet eller minst 0,53 milligram per liter i utandningsluften. Gränsen för rattfylleri är minst 0,5 promille eller minst 0,22 mg/l utandningsluft.

Källa: Polisen i Åbo