Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norske långdistanslöparen Sondre Nordstad Moen lyssnade inte på uppmaningarna – nu är han strandad i Kenya: "Kändes tryggt här"

Från 2020
Uppdaterad 25.04.2020 21:46.
Sondre Nordstad Moen löper.
Bildtext Sondre Nordstad Moen löpte nytt norskt rekord på 10 000 meter ifjol. Bilden är från VM i Doha, där han blev tolva på distansen.
Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

När coronapandemin spred sig världen över valde Sondre Nordstad Moen att stanna i Kenya för att förbereda sig för London Maraton som skulle ha gått av stapeln i morgon. I stället är han strandad på den kenyanska landsbygden.

Norska myndigheter uppmanade medborgarna som var utomlands att resa hem redan för över en månad sedan. Det gjorde även det norska friidrottsförbundet, samt dess medicinska team.

Men Sondre Nordstad Moen valde att stanna i Kenya för att träna inför London Marathon som skulle gå av stapeln den 26 april – men som senare ställdes in.

– Hälsoteamet talade med honom och gav rådet att resa hem. Men det är upp till varje idrottare att göra sina egna beslut, baserat på råden de får, säger friidrottsförbundets sprotchef Erlend Slokvik till NRK.

Moen, VM-tolva på 10 000 meter i Doha ifjol, tränade i kenyanska Iten, en by på 2400 meters höjd och välbesökt destination för elitlöpare.

Moens norska träningskumpan reste hem då viruset började sprida sig och snart hade Kenya stängt gränserna. 29-åriga Moen medger för NRK att han är strandad på den kenyanska landsbygden.

– Trots att det var allvarligt coronautbrott i slutet av mars så såg det ut som att London Marathon ändå skulle bli av. Om jag skulle delta där så ville jag vara så väl förberedd som möjligt, så jag valde att stanna.

– Då var det ännu inga smittade här och det kändes tryggt att fortsätta träna här, förklarar Moen.

Hemresa i maj?

Men efter det har det hänt en del. I det närmaste all sport i april har ställts in och coronapandemin har nått Kenya.

För tillfället uppges 14 människor ha dött och 303 personer ha smittats av viruset i Kenya. Forskare oroar sig ändå över coronavirusets utveckling i Afrika.

NRK: Hur tänker du nudå?

– Nu är det stängt i Nairobi till den 28 april. Det går inga flyg, så just nu är jag strandad, säger norrmannen, som har bokat en flygbiljett till den 7 maj.

Moen säger sig ändå inte vara alltför oroad, i och med att han bor på landsbygden.

– Jag har bott i samma stuga de senaste månaderna. Här är jag inte beroende av att gå ut och handla och hamna i folkmassor.

– Jag tror att det hade varit lite annorlunda om jag hyrt ett hus eller något som gör att man kommit närmare befolkningen. Här är jag ganska isolerad.

Diskussion om artikeln