Kriget i Jemen kan trappas upp då separatister i söder utlyser självstyre - "får katastrofala följder"
Separatister i södra Jemen har utlyst självstyre i städer och regioner som de kontrollerar, trots varningar om att beslutet kan få katastrofala konsekvenser i det utarmade, krigströtta landet.
En koalition som kallar sig Södra övergångsrådet STC, meddelade tidigt på söndag morgon att den har utlyst undantagstillstånd och självstyre i den viktiga hamnstaden Aden och omkringliggande provinser i de södra delarna av landet.
- Det Södra övergångsrådet utlyser självstyre i söder från och med midnatt, lördagen den 25 april, förkunnade rådet.
Övergångsrådet bär ensamt ansvar för de allvarliga och katastrofala konsekvenserna
Oberoende ögonvittnen säger att separatiststyrkor samtidigt tog över strategiska platser i Aden, som har kontrollerats av president Abd-Rabbu Mansour Hadis regeringsstyrkor.
Sydjemen utgjorde den självständiga socialistiska republiken Demokratiska Folkrepubliken Jemen fram till år 1990, då det förenades med Nordjemen, det vill säga Arabrepubliken Jemen.
Missnöjda med maktmissbruk, islamister
Separatisterna har fram till nu samarbetat med presidenten, som stöds av den internationella militärkoalitionen under Saudiarabiens ledning.
Övergångsrådet som stöds av Förenade Arabemiraten, anklagar presidentens administration för korruption och maktmissbruk. De är också missnöjda med Hadis nära band till islamistpartiet Islah, som utgör ryggraden i hans administration.
Förenade Arabemiraten ingår formellt i Saudiarabiens militärkoalition, men i praktiken har Arabemiraten redan lösgjort sig från kriget mot houthirebellerna i norr.
Den bräckliga koalitionen mellan presidentens regeringsstyrkor och separatisterna som har kämpat mot rebellerna, har nu alltså brutits och det komplicerar inbördeskriget i Jemen ytterligare.
Djupa sprickor uppstod redan ifjol då separatisterna intog hamnstaden Aden, där presidenten hade sitt högkvarter.
Striderna pågick i flera månader innan man beslöt om eldupphör i november. Avsikten var då att separatisterna skulle gå med i en nationell samlingsregering, som också skulle få kommandot över en ny nationell armé.
Nu medger den internationellt erkända regeringens utrikesminister att avtalet med separatisterna inte längre gäller.
- Det så kallade övergångsrådets uttalande innebär att de återupptar sin väpnade kamp och att de avvisar avtalet som man kom överens om i Riyadh, säger utrikesminister Mohammed al-Hadhrami.
- Övergångsrådet bär ensamt ansvar för de allvarliga och katastrofala konsekvenserna av uttalandet.
Ingen el, inget vatten
Krigströtta Jemen som redan lider av krig, kolera och svält hotas nu också av ett upptrappat inbördeskrig som sammanfaller med coronapandemin.
Jemen har endast bekräftat ett coronafall men man oroar sig för de katastrofala följer som en epidemi skulle utlösa i ett totalt oförberett land, som enligt FN utgör världens värsta humanitära katastrof.
Separatisternas talesman säger till tv-kanalen Al Jazeera, att rådet var tvunget att ta sakerna i sina egna händer eftersom presidenten och regeringen inte har klarat av att erbjuda ens grundläggande samhällstjänster.
- Det här kom inte från ingenstans. Det här är resultatet av maktmissbruket i södra Jemen som inte har haft houthistyre på fyra år. Tyvärr har det humanitära läget bara försämrats, säger separatisternas talesman Alkhader Sulaiman.
-Under de senaste dagarna har strömmen, vattnet och avloppssystemet stängts av totalt, tillägger Sulaiman.
Separatisterna försäkrar att de fortfarande vill ha ett allmänt eldupphör och en militär avtrappning på alla fronter.
Eldupphör och fredssamtal
Houthirebellerna som kontrollerar huvudstaden Sanaa och provinserna i norra Jemen, har inte ännu reagerat på de södra separatisternas uttalande.
Saudiarabien som nyligen förlängde ett två veckor långt ensidigt eldupphör i kriget mot houthierna, har inte heller ännu reagerat.
Rebellerna struntade i den utsträckta handen och våldsamheterna har fortsatt i flera nordliga provinser.
FN försöker nu febrilt få till stånd nya eldupphör förhandlingar via video, i hopp om återupptagna, regelrätta fredssamtal.
Försöket försvåras av den nya pusselbiten i söder, där separatisterna nu kräver en plats vid förhandlingsbordet tillsammans med houthirebellerna och regeringen.
Över 100 000 dödsoffer
Inbördeskriget i Jemen började i anslutningen till den så kallade Arabvåren år 2014 då Hadi avsattes.
Saudiarabien skyndade till presidentens undsättning året därefter och kriget har sedan dess krävt över 100 000 dödsoffer.
Det militära dödläget har pågått i flera år och det verkar allt klarare att ingen kan få ett definitivt övertag.
Källor: AP, Reuters, Al Jazeera.