Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maaseudun Tulevaisuus: Ukraina låter inte bärplockare åka till Finland - endast 200 hann komma

Från 2020
Uppdaterad 26.04.2020 17:09.
Jordgubbsplockare i Suonenjoki 2015
Bildtext Jordgubbsplockare i Suonenjoki 2015
Bild: Lehtikuva

Ukraina låter inte längre sina medborgare åka iväg för att säsongsarbeta i Finland eller i något annat land, uppger tidningen Maaseudun Tulevaisuus.

Ett flyg med cirka 200 ukrainska säsongsarbetare hann anlända till Finland i torsdags innan förbudet trädde i kraft. Som det nu ser ut blir det också det enda flyget med säsongsarbetare.

- Vi fick just beskedet av vår egen Ungernambassad att nästa och därpå följande veckas flyg inte kan starta från Ukraina till Finland, säger kanslichef Jaana Husu-Kallio vid Jord- och skogsbruksministeriet till MT.

thailändska bärplockare i Finland
Bildtext Thailändska bärplockare i Finland 2017
Bild: Yle

Erfarna säsongsarbetare var på väg hit

Det var meningen att det skulle komma fler personer från Ukraina under de följande veckorna. Tanken var att de efter två veckor i karantän skulle börja jobba på finländska lantbruk och bärodlingar.

De ukrainska säsongarbetarna skulle tack vare sin arbetserfarenhet ha jobbat som förmän - något som hade möjliggjort att finländska nybörjare hade kunnat rekryteras till gårdarna.

- Nu hoppas jag att producenterna får detta bud snabbt. Vi kommer inte att få mer folk från Ukraina tills vidare, säger Husu-Kallio.

Finlands regering har beviljat tillstånd för 1 500 utländska säsongsarbetare - trots att gränserna är stängda - eftersom det anses viktigt för beredskapen.

Korgar med jordgubbar
Bildtext Oklart vem som plockar jordgubbarna i år.
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln