Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barnen i Spanien får äntligen gå ut - för första gången efter sex långa veckor inomhus

Från 2020
Uppdaterad 26.04.2020 21:36.
Spanska barn njuter - Spela upp på Arenan

Från och med i dag kan många barn i Spanien vara gladare än på länge. De som är under 14 år får gå ut en gång om dagen tillsammans med en vuxen.

Barnen måste hålla sig på högst en kilometers avstånd från hemmet.
Utevistelsen får pågå högst en timme mellan klockan 9 och 21, och antalet barn som de vuxna får ha med sig får vara högst tre till antalet.

Barn på promenad i Madrid 26.4.2020
Bildtext Barn på promenad i Madrid 26.4.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Barnen får röra sig också på skejtboard och elsparkbräden.

Lekparker, parker och stränder ska ändå hållas avspärrade och barnen måste hålla sig på två meters avstånd från varandra.

Skolorna är fortsättningsvis stängda.

- Jag saknade gatorna och parken mest. Och att känna luften på mitt ansikte. Jag trodde aldrig att jag skulle sakna skolan, men jag saknar den verkligen, säger en flicka som nyhetsbyrån Reuters talat med.
.

Snart är det tänkt att också motionering utomhus ska bli tillåtet

Nedtrappningen av restriktionerna kommer på grund av att epidemin ser ut att lätta en aning.

Premiärminister Pedro Sanchez säger att man snart kan börja lätta på restriktioner ännu mer. Inom kort ska det också bli tillåtet för alla att promenera och motionera utomhus - förutsatt att antalet nya coronafall fortsätter att minska.

Spanien har drabbats hårt av coronaviruset, och spanjorerna har sedan den 14 mars tvingats in i en av de striktaste nedstängningarna i Europa.

Spanjorerna har hittills fått gå ut för att köpa mat och mediciner och utföra nödvändiga arbeten men de har till exempel inte fått motionera utomhus.

I Sevilla firar man La Feria de Abril livligt och ljudligt - men på ett nytt sätt

Invånarna i staden Sevilla försöker förgylla sin tillvaro, och gör inte avkall på sin årliga traditionella stora aprilfestlival - La Feria de Abril.

Man sjunger och spelar i ett fönster i Sevilla
Bildtext En man med sin gitarr i ett fönster i Sevilla
Bild: AFP / Lehtikuva

La Feria i Sevilla är en av södra Spaniens kändaste festivaler, men alla evenemang har inhiberats på grund av coronakrisen.

Den här gången blev det en balkongfestival. Stadens invånare uppträder på balkonger och i fönster med dans, sång och klappningar på traditionellt sätt. Husen är prydda med spanska flaggor och traditionella papperslyktor.

La Feria i Sevilla i full gång - men på annat sätt - Spela upp på Arenan

.

Diskussion om artikeln