Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kraftiga nacksmärtor väntar F1-förarna efter coronakrisen – Carlos Sainz: "Går inte att träna på det där hemma"

Från 2020
Carlos Sainz sitter i sin McLaren med visiret upp.
Bildtext Carlos Sainz befarar nackproblem i säsongspremiären.
Bild: /All Over Press

När Formel 1-säsongen väl kör i gång kommer förarnas kroppar att vara hårt prövade. Särskilt nacken kommer att belastas, menar McLaren-föraren Carlos Sainz. "Människor kan inte föreställa sig hur tufft ett F1-lopp är för kroppen", tycker spanjoren.

Några officiella uppgifter om när formel 1-säsongen kan tänkas köra igång finns det inte.

Men enligt Red Bull-höjdaren Helmut Marko planerar man att inleda säsongen med två lopp i Österrike i juli. 76-åringen menar att endast en andra våg av coronaviruset kan stoppa planerna.

För tillfället kan förarna bara förbereda sig inför säsongen hemifrån. Enligt McLarens Carlos Sainz kommer åkarna att känna av den ovanligt långa pausen när F1 väl kan inledas.

Enligt spanjoren kan ingen hemmaträning förbereda dem tillräckligt för säsongsstarten.

– Särskilt nacken kommer att vara hårt prövad. Det är ingen skillnad hur mycket du tränar hemma, det är omöjligt att skapa g-krafterna du utsätts för i en F1-bil, slår Sainz fast för Motorsport.

Hur kraftiga nackproblemen blir beror enligt 25-åringen på vilken bana som säsongen inleds på. Just Österrike tycker han inte att hör till de tuffaste.

– Om första loppet var i Ungern eller Singapore kan jag garantera er att många förare skulle vara nära att kollapsa vid målgången.

– Människor kan inte föreställa sig hur tufft ett F1-lopp är för kroppen. Det enda sättet att bli i körskick är genom att köra en F1-bil.

Sainz slutade på sjätte plats i förar-VM i fjol.

Diskussion om artikeln