Saudiarabien avlägsnar dödsstraff för minderåriga
Saudiarabien har avlägsnat dödsstraff för människor som begått brott då de varit minderåriga.
Saudiarabien har kritiserats för att inte beakta mänskliga rättigheter bland annat vid utmätning av straff.
Reformen ses som ett sätt för prins Mohammed bin Salman att putsa upp landets rykte. Han har tidigare också visat tecken på att sträva efter att modernisera det ultrakonservativa kungadömet.
I enlighet med ett kungligt dekret gäller alltså inte dödsstraff längre för brott som har begåtts av personer som var minderåriga vid tiden för brottet.
Unga personer döms i stället till fängelse i högst tio år. Fängelsestraffet ska avtjänas i en interneringsanläggning för unga.
För tillfället befinner sig minst sex personer i dödsceller i väntan på att dödsstraffet ska verkställas. Också dessa personers liv väntas bli räddade i och med det nya beslutet. De anklagas för att ha deltagit i regeringsfientliga demonstrationer under den så kallade arabiska våren. Demonstranterna var då under 18 år gamla.
FN vädjade i fjol till Saudiarabien att stoppa planerna på att avrätta de här personerna.
Saudiarabien hör till de länder i världen som använder sig mest av avrättning som straffmetod
Människor har kunnat dömas till döden för att ha gjort sig skyldiga till allt från terrorism, mord och våldtäkt till beväpnade rån och narkotikasmuggling.
År 2019 avrättade Saudiarabien enligt officiella uppgifter minst 187 människor. Sedan januari har tolv personer avrättats.
Människorättsorganisationer har kontinuerligt ifrågasatt rättviseaspekter i fråga om dessa dödsdomar.
Kungadömet Saudiarabien är en absolut monarki som styrs enligt strikt islamisk lag.
Källa: Reuters