Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kim Jong-Un lever och mår bra" - Sydkorea försäkrar att Nordkoreas ledare är på en badort på östkusten

Från 2020
Uppdaterad 27.04.2020 14:39.
Kim Jong-un sågs senast i offentligheten under ett partimöte den 11 maj, då han upphöjde sin syster till det styrande Arbetarpartiets politbyrå.
Bildtext Kim Jong-Un sågs senast i offentligheten under ett partimöte den 11 april, då han upphöjde sin syster till det styrande Arbetarpartiets politbyrå.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lever och mår bra försäkrar presidentens medarbetare i Sydkorea. Kim Jong-Un har under den senaste tiden hållit till på en badort på östkusten och allt verkar normalt, enligt Sydkorea.

Moon Chung-In, en av president Moon Jae-Ins främsta rådgivare säger att omvärlden bör ta det lugnt och att Sydkoreas ståndpunkt är klar; att Kim Jong-Un ännu lever, trots ihärdiga rykten om det motsatta.

Moon som inte är släkt med presidenten, säger till tv-kanalen CNN att man inte heller har sett någon onormal politisk eller militär aktivitet i det slutna landet.

- Kim Jong-Un lever och mår bra och ingen misstänkt aktivitet har upptäckts, försäkrade säkerhetsrådgivaren Moon Chung-In.

Kim Jong-Un har under den senaste tiden varit i Wonsan, en badort på Nordkoreas östkust, enligt sydkoreanska underrättelseuppgifter. Satellitbilder visar också att Kims specialtåg har parkerats i Wonsan, även om det i sig inte säger något om hans hälsa.

Återföreningsminister Kim Yeon-Chul som bär ansvaret för relationerna till Nordkorea, stöder underrättelsetjänstens och säkerhetsrådgivarens analyser.

Kim försäkrar att Sydkorea har kapacitet att analysera vad som händer hos grannen i norr och att omvärlden borde vara mer försiktig vad gäller utvecklingen i ett världens mest slutna länder.

Nordkorea hävdar att denna bild är från den 12 april då Kim Jong-Un inspekterade en flygbas.
Bildtext Nordkorea säger att denna bild är från den 12 april, då Kim Jong-Un inspekterade en flygbas.

Rykten om Kims hälsa kom i omlopp då han inte tog del i landsfadern Kim Il Sungs födelsedagsfestligheter den 15 april.

Kim har inte setts i offentligheten sedan den 11 april, då han vid ett partimöte upphöjde sin yngre 31-åriga syster Kim Yo-Jong till det styrande Arbetarpartiets politbyrå.

En sydkoreansk webbsajt citerade för en vecka sedan en anonym nordkoreansk källa som hävdade att Kim hade genomgått en hjärtoperation och höll på att återhämta sig.

Under veckoslutet kom det rapporter om att Kina hade skickat en läkargrupp till Nordkorea, vilket spädde på dödsrykten ytterligare.

Både USA och Kina har avvisat obekräftade nyheter om Kims dåliga hälsa som rena rykten, även om en anonym amerikansk underrättelsekälla hävdade i CNN att Kim var " i stor fara." och att man följer med läget.

Kim Jong-Un på ridtur i vintras tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju och systern Kim Yo-Jong
Bildtext Nordkoreanska medier har publicerat bilder av Kim Jong-Un på en ridtur i vintras tillsammans med frun Ri Sol-Ju och hans yngre syster Kim Yo-Jong

Det nordkoreanska Arbetarpartiets officiella språkrör Rodon Sinmun har inte haft någon bild av Kim på paraden på över två veckor, vilket är rätt ovanligt.

På söndagen skrev tidningen om hur Kim hade skickat hälsningar till byggnadsarbetare i Wonsan (där han alltså lär befinna sig) och hur han hade tagit emot presenter från bland annat Ryssland - men utan att visa någon bild eller ange var han var.

Kim har hållit sig borta från offentligheten även tidigare, till exempel år 2014 då han försvann ur bilden för en månad.

Därefter dök han upp haltande och med en käpp i handen, vilket gav upphov till rykten om att den allvarligt överviktiga Kim hade haft en giktattack.

Källor: Yonhap, Reuters

Diskussion om artikeln