Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En tredjedel av finländarna jobbar hemifrån - var femte distansjobbar utan vettiga arbetsredskap, visar undersökning

Från 2020
Ylen toimittaja Timo Keränen haastattelee päätoimittaja Riikka Räisästä etäyhteyden avulla
Bildtext 40 procent av dem som jobbar på distans säger att de haft mindre ork att arbeta under coronakrisen.
Bild: Juha Kivioja / Yle

För tillfället arbetar en tredjedel av löntagarna på distans. Hälften av dem säger att deras förman inte följer upp hur de orkar på jobbet eller hur stor arbetsbördan är, det här visar en undersökning som tjänstemannaförbundet Erto har gjort.

En fjärdedel av arbetstagarna säger att de inte har fått tillräckliga anvisningar av sin förman för att kunna utföra sitt jobb väl på distans.

Totalt arbetar alltså en tredjedel av de finländska löntagarna på distans, i huvudstadsregionen arbetar hälften av löntagarna på distans.

65 procent av experterna och tjänstemännen jobbar hemifrån.

40 procent av dem som jobbar på distans säger att de haft mindre ork att arbeta under coronakrisen.

- En tredjedel jobbar hemifrån för första gången nu under epidemin så det är inte konstigt att många känner sig rätt så bortkollrade, säger Ertos ordförande Juri Aaltonen.

Gott ledarskap ännu viktigare på distans

Han efterlyser gott ledarskap också då arbetstagarna arbetar på distans. Förmannens uppgift är att följa upp arbetstid, framsteg i arbetet samt arbetstagarens arbetsbelastning även under distansjobb.

- När vi inte är ansikte mot ansikte med varandra varje dag är det ännu viktigare att diskutera och följa upp hur arbetet fortskrider, säger Aaltonen.

Han anser även att det är viktigt att förmannen också diskuterar annat än jobb med sina medarbetare och kolla upp hur de orkar med situationen.

Var femte distansjobbar utan vettiga arbetsredskap

Var femte av dem som deltog i Ertos undersökning sa att de inte hade fått några som helst arbetsredskap som stöder distansarbetet av sin arbetsgivare.

- Att en femtedel inte fått några redskap för sitt arbete låter väldigt allvarlig och likgiltigt av cheferna, säger Aaltonen.

Enligt honom är det viktigt att förmännen tar sitt ansvar nu och funderar på hur man bättre kan stöda de arbetstagare som arbetar på distans. Distansjobb kommer troligtvis att bli vanligare även efter att coronaepidemin är över.

1000 arbetstagare svarade på Ertos undersökning.