Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Smaka på en nordisk sangria – den klassiska spanska drycken får en finländsk twist med kotikalja och solmogna bär

Från 2020
Ett bord uppdukat med en bricka med röda vinbär, en skål hallon, en skål jordgubbar, en korg äppel, en korg svarta vinbärsblad, en karaff med appelsinjuice, några flaskor cider, en karaff med svagdricka och några highball-glas, på en sandstrand med havet
Bildtext Sommarens bär och svagdricka sätter tonen i Ellas Nordiska sangria.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Den klassiska spanska drycken sangria får en finländsk twist med "kotikalja", hemöl. Jordgubbar för tankarna till sommarminnen, äpplen till hösten och kanel till julen. Enkelt och gott!

Eftersom sangria anspelar på det spanska ordet för blod är det röda bär och frukter i bålen. Med tanke på att det är en nordisk version ska det gå att hitta ingredienserna på egen bakgård eller i butiken runt hörnet.

Men precis som i all sangria går de flesta ingredienserna att variera efter eget tycke och vilka ingredienser man har hemma.

Ingredienser, 1 stort glas:

  • 2 deciliter (dl) färskpressad äppeljuice
  • 0.5 st rött äppel - skuret i stora kuber
  • 4 st jordgubbar - delade på mitten
  • röda vinbär - en näve
  • 5 st svartvinbärsblad eller citronmeliss
  • färska hallon - en näve
  • 1 st lång kanelstång
  • 1 deciliter (dl) äppelcider - torr
  • 1.5 deciliter (dl) kotikalja - svagdricka

Gör så här:

  1. Det är vackert och gott att dricka ur stora halvlitersglas där frukten och bären får ligga med.
  2. Frukten, bären och bladen blandas ihop med äppeljuicen ett tag innan servering så att smakerna får eskalera.
  3. Innan servering fyller man upp glaset med cider och kotikalja och rör om med den långa kanelstången som sedan används som drinkpinne.

Tips! Gör en valborgssangria genom att byta ut cider och kotikalja mot mjöd.