Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronakrisen tär på både konsumenternas och näringslivets förtroende - lägsta nivåerna sedan 90-talet

Från 2020
Autio ostoskeskus Helsingin Pasilassa.
Bildtext Företagens förtroende har aldrig tidigare sjunkit så drastiskt i EK:s barometers 55-åriga historia.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Coronakrisen går hårt åt både konsumenternas och näringslivets förtroende. Både förändringarna och bottennoteringarna är historiska i sitt slag.

De finländska konsumenternas förtroende har sjunkit till den lägsta nivån någonsin, det framgår i uppgifter från Statistikcentralen.

Indikatortalet för konsumenternas förtroende sjönk från -7,1 i mars till -13,9 i april. Det är det lägsta talet sedan mätningarna började göras år 1995.

1 134 personer bosatta i Finland deltog i den nyaste undersökningen, som pågick mellan den 1 och 19 april.

I Statistikcentralens återkommande undersökningar frågas konsumenter om deras syn på den egna ekonomin nu, förväntningarna på den egna ekonomin och Finlands ekonomi om 12 månader samt planer för att använda pengar på kapitalvaror de följande 12 månaderna.

Tangerar recessionen på 90-talet

Förtroendet i näringslivet har också tagit en stor smäll, visar Finlands Näringslivs konjunkturbarometer för årets första kvartal.

– Det här är den snabbaste och bredaste nedgången i företagens framtidsutsikter i hela konjunkturbarometerns 55-åriga historia. Smällen drabbade serviceföretag först och håller nu på att nå industrin och byggbranschen under de närmaste veckorna, säger Sami Pakarinen, ledande ekonom vid EK.

Indikatortalet för konjunkturutsikterna för hela näringslivet har sjunkit till -59 i den nya barometern. Motsvarande siffror har senast förekommit under recessionen på 1990-talet. Då noterades som värst -75 i slutet av 1990.

Diskussion om artikeln